tisdag 31 juli 2012

Super Snabba Silver Sara!!

Ha! ridsporten gjorde det! Tog första medaljen för Sverige i OS!! Det är fantastiskt roligt och det är lite som att säga "vad vad det vi sa?" och det är ju alltid kul att kunna säga, tycker jag i alla fall. Ridsporten ÄR en sport att räkna med i Sverige. Vi har bra ekipage vi är värda medaljer både hästar och ryttare tillsammans! I kväll är det inte Zlatan det pratas om i kväll är det Sara det pratas om på alla sportredaktioner Grattis Sara och grattis rid Sverige!!

måndag 30 juli 2012

Ridsport

Hade ingen lust att skriva i går pga olika anledningar så då struntade jag i det. Ska nu lösa tre nummer ridsport på raken. Kanske får jag lite inspiration så jag kan skriva ett spirituellt inlägg här! Vi får se.

lördag 28 juli 2012

Är på mini semester med Mathea i Göteborg. I morgon blir det åka av på Liseberg!! Alltså inget stall eller någon häst på två dagar. Bästa J tar hand om Knatten så hon får kanske också åka lite karusell hon med, man vet aldrig med Knatten ju!

Sitter nu hos min väninna och hinner med lite bloggande när hon lagar mat, givetvis är jag sällskap i köket som den goda gäst jag är. Hjälpa till tänker jag inte göra för jag har ju faktiskt semester och är gäst.

Googlade runt lite och hittade den här sidan, kan vara kul att kolla på om man letar häst och vill veta vad som är bra stammar eller inte.

http://www.top100stallions.com/

Själv är jag inte så jätte haj på det här med härstamning, men försöker ha lite koll i allfall. Inte jättelönt eftersom jag har ett minne som en guldfisk och glömmer vad jag läst så fort jag har läst det.
Lite fastnar väl för jag har i alla fall koll på att ett C i början på fadersnamnet det är bra det och att alla hästar i stort sätt är släkt på nåt vis. Inavel hade man sagt om det gällt människor men nu heter det ju så fint linjeavel i stället! Med andra ord så borde de flesta hästar faktiskt sitta och spela banjo i ett träsk någonstans med två hovar på varje ben. Men i hästarnas värld verkar det ju ganska lyckat och de som håller på med avel vet förmodligen vad de sysslar med.

Har nu börjat fundera lite smått framåt och har lite funderingar på vad jag ska ha för mål inför hösten när Knatten är helt igång igen, vilket jag får förutsätta. Känns lite jingsigt att tänka framåt med hästar eftersom de ibland har sån himla otur när de rör på sig vilket kan kullkasta den bästa planering. Men man ska ju tänka positivt så då gör jag det.

Mitt mål inför vårens tävlingsäsong var att rida 1.30 vilket jag faktiskt hann göra också. Vi har fyra starter, två felfria och två med 4 fel vilket jag är väldigt nöjd med. Hade tänkt fortsätta att rida 1.30 under året för att få rutin och flyt. Nu får vi se var vi hamnar, ska vänta med planering fram tills jag börjar hoppa igen för att se hur det känns. Återkommer med planering, målbilder, mental träning, focusering, visualisering och allt annat som gör en till den bästa av de bästa.


fredag 27 juli 2012

Klättring

Fast Knatten bor mitt i stan så finns det förvånansvärt mycket ställen att rida ut på! I dag blev det klättring på Sankt Hans backar! Jobbigt sa Knatten! En sak är säkert i alla fall, Knatten är INTE ämnad för fältävlan. Han var mycket skeptisk till de parkbänkar vi stötte på och tänkte minsann inte gå i närheten av dom. Men som vanligt vann jag, haha! Nu godnatt!

Tjena mittbena

Vad hände med manen?

torsdag 26 juli 2012

Lite fler bilder på Knatten och mig

Bilder tagna av M inte proffsfotograf men väl proffssmurf!!

Jisses vad varmt det blev!!

Som vanligt så blir man helt överaskad av hur varmt det kan bli här i Sverige när det väl händer. Jag är nu en av dom här som inte har något emot det väder vi hade innan, speciellt inte i ridsammanhang. I badsammanhang är det däremot inte så bra som det var innan, så därför är jag nu glad för allas skull som gillar att bada och sola, ska alltså inte klaga fast det kliar i tungan att göra just det!

Nu har jag börjat sätta igång Knatten lite mer så nu blir det nog mer skrivande om min ridning framöver. I går invigde vi det nya underlaget i ridhuset där vi numera kan skryta med att vi har fibersand. Det är så ljust och fint och tussigt där inne nu. Det har inte satt sig ännu så det var inte någon revoloutionerande känsla direkt. Kan ju förstås även bero på att Knatten inte heller ger någon revoloutinerande känsla att rida efter vilan heller. När Knatten är oriden är han slingrig, inte framme för skänkeln (läs skänkeldöd), mjuk och stel på samma gång och så tappar han sina bakben precis överallt. Nu hade han även lagt till tung i handen, vilket i och för sig är bra då han annars lätt vill knäppa av, men ger inte en så bra känsla i mina armar. Tänker dock inte klaga på detta heller då han ju är ohalt vilket man får vara tacksam för. Han kommer ju att bli fin igen med lite mer ridning.

Jag kan ju passa på att beskriva Knatten när jag nu kommer att skriva mer om honom. Knatten är då en valack f 2006 efter Camaro M- Prestige VDL. Han är ca 168 hög med världens längsta hals vilket gör att alla tycker att han ser större ut än vad han är. Han är lång hela han faktiskt och det är mycket häst att rida ihop. Dock är han rätt lätt i typen, inte allt för grov och han knäpper hellre av i nacken än blir tung i handen. Man har ofta en väldigt bra känsla när man rider honom fast han inte går som han ska, vilket kan vara ganska klurigt. Det är svårt att förklara, för när Knatten knäpper av har man nämligen ändå stöd i handen!! Fast han har näsan någonstans vid knäna. När jag rider fram inför hoppning brukar jag få tänka ridskolehäst känsla för att få den rätta positionen för hans huvud till hoppning. Det är ju svårt att se hinderna om man har näsan mellan knäna.

Rent humörmässigt är nog den bästa förklaringen, godhjärtat russ med inslag av pissmärrighet och mycket känslig dressyrfjanthäst. Knatten är inte ovillig till att arbeta men han vill gärna poängtera att även jag måste anstränga mig. Han tjurnar till snabbt och då protesterar han men det går lika fort över. Han kan resa sig, han kan ta bettet och bara dra iväg, kasta sig tvärt åt något håll, vägra gå förbi saker! När han var bebis reste han sig mot en när man longerade och stod och viftade med benen i ansiktet på en, det slutade han med då han fick ganska skarpa tillsägelser om detta beteende. Då kom han i stället på att han ju hade ett benpar till man kan använda sig av, vilket han gjorde, så då hade man ett par bakhovar i ansiktet i stället. Vilket givetvis inte heller tilläts av mig. När vi gått igenom detta gick det sen ganska bra att longera. Fast ibland kan han faktiskt fortfarande slå mot en när han longeras, så det gäller att hålla honom på behörigt avstånd.

Han har alltså en hel del humör och han är oftast mycket tydlig. Jag anser ju att hästar skall vara väluppfostrade och lyda ens minsta vink, alla mina tidigare hästar har varit det. I Knattens fall får man vara nöjd med godenough heltenkelt, annars hade man inte gjort annat än att tillrättavisa honom stup i kvarten, vilket är mycket jobbigt. Det vanligaste förkommande uttrycket på vår anläggning är "Ah men Knatten" med ett lätt uppgivet tonfall. Sen är han den goaste och gosigaste också, han är nyfiken och vill gärna vara nära, nära en. Lite väl närgången kan man dock ibland tycka. Det tog nog ett år att ge honom en hum om vad "min space och din space" innebär, vilket han än i dag har lite svårt att förstå. Han vill helst alltid vara för nära, vilket han inte får om det inte är gos som gäller. Numera går det att leda honom utan att han sitter på axeln men du måste hela tiden påminna honom om vad som gäller och får han så går han på dig. En horsemanship männsiska hade säkert haft tusen åsikter om detta, varsågoda! Dock är han välhanterad då det gäller, man kan åka på tävling och träning med honom själv. Han lastar sig själv, han står still i släpet, han står still när hovslagaren är där (krävde en del jobb, som jag kan berätta om en gång) och han kan undersökas av veterinär, godenough heltenkelt.

Ridmässigt och hoppmässigt återkommer jag om hans status framöver. Annars så har ni nu fått en uppfattning om Knattens personlighet och uppenbarelse. Bilden kommer nog att klarna framöver.


Knatten 1.30 i Trolleholm innan skadan!


tisdag 24 juli 2012

På stranden

I dag blev det inte stallet förrän på em! 29 grader varmt så då blev det stranden hela dagen! Väl i stallet möttes jag av en mycket varm och trött häst! Det blev avspolning och nedkylning! Själv var jag inte heller direkt allert. Red i alla fall en halvtimme när det blivit lite svalare! Nu efter vilan känns Knatten minst sagt oriden och min motivation är dessutom på botten, så något inspirerande finns det inte direkt att skriva om i dag. Återkommer en annan dag!

måndag 23 juli 2012

Inget speciellt

I dag har det inte hänt något speciellt alls faktisk! Jo jag hittade en förbygel som jag ville ha och köpte den, tyvärr fanns det ingen martingal till, så det har jag beställt på nätet. Det gick ju sådär, när jag klickat i allt och beställningen gått iväg, blev jag osäker på om jag beställt rätt färg. När jag skulle logga in för att kolla beställningen, så finns det ingen med det användarnamnet eller lösenordet, händer mig rätt ofta faktiskt. Jaha, då har jag i vanlig ordning knappat in den ganska okända mailadressen hotamil, igen. Gör det väldigt ofta utan att upptäcka det och blir sen skit sur för att jag inte får några mail. Man kan ju tycka att om jag nu ofta gör så här så kunde jag ju kanske kolla lite extra när jag fyller i olika formulär, men nej inte jag inte. Jag får väl fixa det på det gamla uråldriga sättet i  morgon, genom direkt mänsklig kontakt via telefon. Jag gillar det bättre faktiskt, telefon. Mail ska ju vara så bra men det vet jag inte om jag håller med om.

Förbygeln passade i alla fall bra och iklädd denna och nytt schabrak skrittade vi ut med Slipsen och J. Det gick lååååååååångsamt, väldigt långsamt faktiskt. Knatten känns som ett grässtint russ, mycket ovillig att röra sig. Nu blir det till att öka upp havregivan så det blir lite fart i honom.

söndag 22 juli 2012

Mer mat

Knatten har gått från marsvinsportioner till kaninportioner!! Till hans stora glädje, för enligt Knatten har han nu svultit allt för länge!!

Leker med iFånen

Det här var ju kul russeln Rassel hjälper till att blogga

Kan blogga från iFånen

En stilstudie i uppsittning!

Varför jag inte skriver om min ridning just nu

Jag har inte skrivit så mycket om min ridning här ännu och det beror på att Knatten har varit skadad och vilat och det därför inte har funnits så mycket att skriva om.

Vi åkte till Åsbo och tävlade i slutet på juli, tanken var att russet skullegå 1,20 och 1,30. Han var väldigt fin på framhoppningen, förutom att hantokrusade efter varje hinder. M skrattde så hon kiknade. Vi roade även ett avvåra lokala proffs (som red Knatten på breeders förra året) som kom medförslaget att jag skulle varna alla när jag hoppade så att dom skulle kunnaflytta på sig eftersom vår broms var ur funktion. Vi hoppade fram på endressyrbana så bromssträckan var något begränsad kan man säga. Vi slog inteihjäl någon och vi krockade inte så allt var frid och fröjd. Inne på banan varKnatten super fin, tyvärr petade vi sista hindret men jag var nöjd ändå då, vihade fint flyt och det mesta gick enligt planen.

När vi kom ut på parkeringen blev Knatten skrämd av en häst som kastade sigi lastbilen en bit bort. I vanlig knatteanda kastar han sig runt och sladdar utmed bakbenen som Bambi på hal is. Inget som oroar mig eftersom Knatten ofta harsina ben precis överallt och ingenstans utan att det händer honom något. När vispolar av honom ser jag hur han står och lyfter höger bak, där var en delflygfän på benen och det såg ut som om han bara försökte få bort dom. M går enrunda med honom och sen lastar vi. Tävlingarna går otroligt långsamt och då viinser att jag kommer att starta typ vid kvart över åtta så stryker vi oss ochåker hem. Väl hemma flyger Knatten ut ur släpet, på tre ben!! Han vill intealls gå på höger bak så tid beställs på Löberöd, väldigt bra klinik!!

Efter veterinärbesöket var vi säkra på att det satt i hoven, sen vad som varfel i hoven var vi inte säkra på. Det kan vara en bit som slagits av från hovbenet,men det kan också vara en hovböld/blödning. Jag hoppas på hovbölden!!! Bitensom var av på hovbenet kunde orsakat smärtan, men det kunde också vara så attden varit av länge. Det är tydligen många hästar som går omkring med den härtypen av skada och som inte påverkar dem de minsta, så det är det andraalternativet som man kan hoppas på. Det var i alla fall inget som var av ellerkrossat som man kunde se på röntgen.

Tycker ofta att det är så att man åker till veterinären som ett frågeteckenoch kommer hem som ett frågetecken, fast gällande något helt annat. Boxvila blev det i allafall, så jag fick titta på hästar på Falsterbo i stället.

Nu tre veckor senare är han helt ohalt och på väg att sättas igång igen så jag kommer förhoppningsvis ha mer att skriva mer om mig och Knatten framöver.

Hur gick det då för mig igår, jo jag överlevde och det var en väldigt fin häst som jag fick hoppa gillade henne mycket!

lördag 21 juli 2012

Femtio närmar sig med stormsteg och jag ska hoppa!

I dag fyller jag år!! Årfyllande tillhör inte någon av mina favorit sysselsättningar så att så mycket firande kommer det inte att bli. Vad jag fyller 44 år! Helt galet jag känner mig ju knappt som 30 ens. Men tiden kan man ju inte göra något åt så det är bara att gilla läget.

Tänkte i dag fira med att hoppa grannens häst, hon ville se den hoppa och som den vänliga själ jag är så ställer jag givetvis upp! Jag har nu inte hoppat någon annan häst än Knatten på nästan ett år. Det gick inte så bra ska jag säga, det slutade så här. 


Ett styck brutet nyckelben, en månads sjukskrivning, ingen ridning på några veckor och en j...la massa besvär för min omgivning som fick köra mig överallt och hjälpa till på en massa sätt. Tack omgivningen ingen nämnd och ingen glömd.

Jag skulle hoppa in en äldre unghäst och den var lite, vad ska man säga, klumpig. Vi gick omkull, rejält. Det lustiga var att hindret var ett väldigt, väldigt litet hinder. Jag hävdar att det var 75 cm M hävdar att det var 25 cm, så därom tvistar de lärde. Det var väldigt, väldigt litet i alla fall och det stod i vägen och vi stöp i backen, med ett knak och brak i mitt nyckelben. Då lovade jag mig själv att inte göra som jag brukade dvs, glatt skrika jag hoppar den om inte du vill!! Nåja enligt informationen så skall den här i alla fall ha en god hoppteknik och förmodligen styrfart. Vi får se!

Förr om åren har jag haft en extra häst att hoppa parallellt med en egen häst, det har varit hästar som ägarna har velat ska hoppa men som inte har velat göra det själv. Nu var det några år sen dess och jag börjar sakna det, man lär sig ju så mycket genom att rida mer än en häst. Tyvärr finns det ingen som vill ha mina tjänster för tillfället så jag får nöja mig med Knattur. Dessutom vet i fanken om jag hade haft tid heller, nä det hade jag nog inte, men kul hade det varit i alla fall.



Mickado II när det bagav sig

torsdag 19 juli 2012

Bilder

Jaha då ska vi se här om det går att lägga in lite bilder? Ja se där Knatten i egen hög person!


Jag har inte så många bra bilder för jag glömmer alltid att fota. Det har visserligen blivit bättre sedan kamera infördes i telefonen, men jag glömmer alltid det.

Har funderat på om jag ska ta vissa av inläggen från Hippofaxen och lägga upp här? Är det fusk tro och ska man skriva på bägge ställena eller bara här? Märker att det tar en väldig tid det här med att blogga och tid är ju en bristvara. Förstår att alla är så stressade nuförtiden faktisk. Just nu ligger dotter och sover så då får jag passa på. Hon tycker att jag ägnar allt för mycket tid vid datorn. Ska det inte vara tvärtom?  Jag tror att jag skall berätta om när jag hämtade Knatten, kom tillbaka om en stund så får ni läsa. (Jag förutsätter ju att jag kommer att få mängder med läsare!!)

Presentation

Jag heter Nafetiti men kallas för Titti. Jag har funderat ett tag på om även lilla jag skulle ägna mig åt den numera så populära sysslesättningen bloggning. Efter att folk sagt till mig att varför börjar inte du blogga så tänkte jag, tja varför inte! Jag började för en tid sedan skriva på Hippsons hippofax i hästdagboken och det var ju kul så nu tar jag steget att blogga på riktigt genom att skapa denna blogg.

Nu får ni ha överseende med dess utseende till att börja med för jag är som sagt nybörjare i denna värld. Men förhoppningsvis ska bloggen även fyllas av bilder, filmer och länkar.

Bloggen kommer att handla om mig och mitt hästliv och troligen inte så mycket om jobb, familj eller annat i mitt liv då jag i övrigt nog vill hålla mig privat. Men vi får se var det hamnar.

Som sagt hästar är och kommer troligen att förbli mitt STORA intresse här i livet. Detta försöker jag att kombinera med heltidsjobb som psykolog inom skolan, familj som består av en resande sambo och en nioårig dotter samt hunden Rassel. Det är trixigt men det går med lite hjälp från släkt och vänner. Jag har även planer på att kunna kombinera mitt yrke med mitt hästintresse genom mental coaching av framförallt ryttare, bloggen är en del i denna plan. Vi får se vart det hamnar! 

Jag är alltså inget proffs inom ridsporten men en nog så seriös amatör som efter bästa förmåga tränar och tävlar min häst Knatten eller som det står i passet Catch Me H.  Knatten är f- 2006 e. Camaro M- Prestige VDL och går i dag 1.20 och 1.30.

Mer om mig och Knatten senare.