onsdag 31 juli 2013

Sömnlös

Något hände med min rygg i går för det gör rentut sagt skitont i den och jag har vaknat varje gång jag har rört mig det minsta sängen. Min teori är att det är en kombination av 11 cm klackar, förflyttning av halm och ålder som har orsakat mig denna smärta! Alltså både fåfänga och hårt arbete skulle man kunna säga.

I går hoppade vi Ture lite och det gick ganska bra. Vi tävlar på lördag då jag kom med fast jag stod som reserv. Dom är så himla gulliga i sekreteriatet i Trolleholm. Efter Ture red jag Knatten och det var första gången på väldigt länge jag var på ridbanan med honom. Knatten+ridbana+sommar=Häst som inte vill gå fram för fem öre. Han var så seg och faktiskt riktigt tradig att rida, jag ficka sparka på honom för att han överhuvudtaget skulle gå fram. Jag red galopp över bommar på en volt och tempoväxlingar i galopp, det kändes inte alls bra något av det. Dessutom red jag själv som en kratta vilket inte precis gjorde saker och ting bättre;) Vi avslutade passet med några språng på en liten oxer som vi nog inte kom rätt på en enda gång eftersom jag inte fick fram honom. Sista språnget var ok men jag blev faktiskt lite orolig för han kändes inte sig lik alls när han hoppade!?

Så nu nojar jag för att han har fel på sitt högra bakknä igen och att det är därför som han inte vill gå fram? Han "tappade" höger bak två gånger i går och det var rätt så längesedan han gjorde det. Det kan ju dock bero på att jag mest har ridit rakt fram  vid ån hela sommaren och att han inte är så genomriden nuförtiden. Jag får se hur han känns i dag helt enkelt.

Jag får även se vad ryggen säger om att rida? Det var efter att jag ridit i går som den liksom gav upp helt, jag kunde inte ens ta av mig ridbyxorna själv utan fick be Måns att dra av dom, men lite smärta har ju sällan hindrat en från att rida förr så det ska nog gå bra.
                                                                Ungefär så här trött var han i går                                                     Foto: Ewa Levau

Tävling på lördag, kanske

På lördag blir det kanske tävling med Ture. Vi anmälde hnom till två 1 m i Trolleholm, fast vi står på reservlistan så vi får se om jag kommer med! Vi ska hoppa honom lite nu i kväll. Det är verkligen kul att komma igång igen. Tyvärr missar jag hoppningen med Knatten för Mr B lördagmorgon men det kan jag ta igen någon annan dag!

Knatten flyttar hem till Lund på fredag, jag har varit där nu och strött upp boxen och flyttat halm från gamla stallet till nya. Aj min rygg säger jag, den är inte vad den har varit. Hela kroppen är rätt så kinkig nu på ålderns höst faktiskt, man får igen för gamla synder skulle jag tro.
 
 
 
 
Foto: Ewa Levau


måndag 29 juli 2013

En helt annan värld!

Morgontur och Rock´n roll

Red en liten morgontur i dag eftersom jag ska ut i kväll!! Jag och Måns ska på konsert i storstaden Malmö. Det var evigheter sedan vi var ute tillsammans så det ska bli riktigt roligt. Det blir lite stenhård Rock´N Roll med Suicidal Tendencies, precis som förr i tiden när vi var små;)!! Det fanns en tid då jag inte alls höll på med hästar utan bara var på en massa konserter och  klubbade och festade. Jag har gått från punkare till proper ridtant skulle man kunna säga! Men ränderna går aldrig ur, eller?

Om jag hade ridit dressyr så skulle jag ha ridit kür till hårdrock, jag lovar! Jag skulle haft en jättestor svart häst med fantastisk gång som skulle heta Satan, vi hade gjort ökningar till Panthera eller Metallica, galoppiruetter till AC/DC och piaff till Rage Against the Machine, typ. Jag hade bett Måns sätta ihop ett riktigt coolt musikprogrogram till mig med bara stenhård rock och möjligtvis en ballad till skrittprogrammet, det ni! Det är kanske tur att jag inte är dressyrryttare för dressyrvärlden hade säkerligen fått dåndimpen!! Men det hade varit så jag, om jag hade ridit dressyr alltså!



                                           
 
 

söndag 28 juli 2013

Underbar känsla i bilder!






                                                                                                                                       Foto:Ewa Levau

Kolla SM finalerna

Nu är det SM final! Titta här!

Ljudet av regndroppar

Jag är väl galen men ljudet av regndroppar på mina fönsterrutor får mig nästan att rysa av mys! Håll med om att det behövs och  ni som gillar sommar och sol har väl ändå haft det toppen nu? Fast å andra sidan så vill jag verkligen inte att det ska regna hur länge som helst, då tänker jag på halmen som jag gärna vill ha in torr, gul och fin. Det börjar ju närma sig årets styrketräningspass!

I går red jag längs med ån som vanligt eftersom där lätt är det bästa underlaget just nu. Jag tror faktiskt  att asfalten är mjukare än grusvägarna här omkring för tillfället. Jag kände mig rätt så fantalislös i går så jag höll mig till galopp nästan hela tiden, jag brukar ju göra det när jag inte vet vad jag ska hitta på.

Jag strävade efter ett jämt stöd i bettet och att han skulle vara ganska låg i formen samtidgit som han gick på i ett bra tempo. Förutom det så gjorde vi lite övergångar och halter där han inte skulle flyta ut utan i stället kliva in med bakbenen samtidgt som han inte släppte stödet i handen genom att knäppa av eller dra sig ur. Övergångarna gick bra men halterna var sjukt svåra enligt Knatten, för han försökte på alla möjliga sätt att fuska. Var det inte ett ben som hoppade ut här så var det en bog som åkte ut där, eller så försökte han dra tyglar ur händerna på mig och bli lång som en giraff i halsen, alternativt fullständigt släppa stödet i handen och bara kröka på nacken samtidigt som han skulle stå som en hackney och när inte det gick så försökte han backa eller kröka sig på mitten och  fortsätta att gå som en krabba på sidan. Till slut fick vi till några ok halter med hela kroppen på plats men då klarade han bara av att stå still en halv sekund, typ. Lite att jobba på med andra ord.



 
 

lördag 27 juli 2013

Hoppat

I går hoppade jag för första gången sedan midsommar. Jag red både Ture och Knatten, som båda två verkade tycka att det var roligt att hoppa nu efter all dressyr:)! Hör och häpna jag kom ihåg hur man gjorde dessutom, visserligen hoppade vi bara små studs men ändå!

Jag provade även på att praktisera, med BG;s hjälp, det jag sett och hört under kursen hos Andrés. Det funkade faktiskt riktigt bra och en liten femöring trillade nog allt ner. Knatten tyckte att jag var ganska jobbig men det kommer nog att bli bra i längden, bara vi får busa till det i bland med lite skenturer, hihi.

Nu måste jag duscha det är så klibbigt och fuktigt att jag håller på att avlida. Jag känner mig klistrig och det känns som om jag inte har varit nära tvål och vatten på ett år, fast jag inte gör annat än att duscha hela tiden.

Jag försöker även att uppbåda energi att ta mig för något men det här vädret gör mig så slööööö. Faktiskt slöäre än vanligt vilket borde vara omöjligt? Jaja jag ska sluta klaga på vädret!! Men jag gillar det inte, inte alls faktiskt!! Jag gillar "krispig" luft.


 

Kollar SM med Rassel



Ni kan titta här.

fredag 26 juli 2013

Överallt

Dom där äckliga som krypen som ser ut som kommatecken är överallt! Här är ett som hamnat innanför skärmen på min dator! Jag råkade klämma ihjäl det, dumt, för nu lär det vara kvar för evigt!!

Mushimushi i hjärnan!

En dag med lite drägligt ridväder mitt på dagen blev det! Jag red ut en liten runda på Russ i går och vi tränade på att hålla oss i ramen, inte för att jag vet om det funkade på riktigt men det kändes bra i alla fall. Knatten var riktigt rak och fin att rida pch blev inte alltför lång i överångar och halter.

I kväll blir det lite hoppning med Ture, det var längesedan vi hoppade så det ska bli spännade och se hur det går. Det var längsedan jag hoppade! Jag har inte satt igång hoppningen med Knatten ännu men det börjar bli dags för det nu. Nästa helg ska vi i alla fall hoppa serier med M och Slips inne i Lund.

Jag ska snart ta mig iväg till posten och skicka iväg ett paket eftersom jag lyckats sälja en av sakerna jag har ute på annons, Equippegjorden är såld bara så ni vet!!

Jag har grymt svårt att komma på något att skriva om för tillfället, så  ni får ha överseende med mig ett tag. Jag funkar inte när det är varmt helt enkelt, min hjärna blir som seg mushimushi! Här får ni lite foton i stället.


 
                                                                           Foto: Ewa Levau

torsdag 25 juli 2013

Lite blogg och lite verkstad

Semesterlivet rullar på i stilla mak. I tisdags och i går var jag med BG på dressyrkurs. Första dagen fick Knatten agera dressyrhäst vilket han gjorde rätt så bra. Man hade kunnat ta honom för en knappt fyraårig dressyrhäst kanske. Jag har inte varit riktigt så konsekvent i min ridning av Russ under hans första år skulle man kunna säga, om man är snäll. BG gjorde ett bra jobb under deras pass och Knatten var jättefint när han började finna sig i att vara i "ramen" som dessa dressyrtyper hela tiden tjatar om, har aldrig riktigt fattat det där med "ramen" faktiskt.

I går fick lille Ture kämpa på i värmen och han är verkligen en rar liten häst som är duktig på att jobba. Hur som helst det har varit två intressanta, och mycket lärorika dagar men jag är fortfarande inte i närheten av att gå över till den mörka sidan. Trots att alla tydligen anser att när man är i min ålder så bör man rida dressyr och inte hoppa. Nej det är inget för mig, intressant att lyssna, titta och ta lärdom men inget jag vill syssla med själv. För långsamt, för tålamodsprövande, för mycket kroppskontroll för mig och min kropp och alldeles för lite hinder att flyga över. Jag kan inte tänka mig att det är samma adrenalinkick i en ökning som att flyga över en rejäl oxer??

Foto: Ewa Levau

tisdag 23 juli 2013

Tvagning

Jag belv faktiskt färdig med målningen av boxen i går så nu är den fräsch som bara den. Jag trivs så bra i sexan! Där är alltid rent och snyggt, där är gott om plats i sadelkammaren, där är lugnt och skönt för hästarna och där är trevligt folk. Ordning och reda heltenkelt, det gillar jag!

Nu ska jag förvandla ena parkeringsplatsen till spolspilta här ute och gå ut och tvaga Russ, för det behöver han verkligen. Mycket schampo kommer det att krävas det kan jag lova!
 
 
 
                                                                                                    Foto: Ewa Levau

måndag 22 juli 2013

I dag ska det ske

Ja att jag ska måla stallet eller snarare boxen, resten av stallet har A och J tagit och det tackar jag för! Tack, tack. Det här med att måla är ju så tråkigt att klockorna stannar men det måste göras. I dag måste det göras. Just nu försöker jag peppa mig själv att ta mig iväg, till stallet för att måla! Nu eller om en stund!

Nog med peptalk. I går red jag väldigt sent på kvällen eftersom det var så himla varmt på dagen. Då var det rätt så skönt förutom alla dessa små flygfän som förpestar tillvaron för hästar och människor. Jag har massor med myggbett på armarna i dag! Vi tränade på att göra raka halter vilket visade sig vara näst intill omöjligt av olika anledningar. Dels tyckte Knatten att det var skitjobbigt att ställa upp rakt och dels var flugorna på honom så då ville han inte stå still av den anledningen. Vi fick kanske till en något sånär halt av hur många halter som helst. Sen var det vanliga galoppfattningar där det gäller att ha honom rak i hela kroppen.

Rak är inte Knattens melodi. Ibland undrar jag om han är genmanipulerad och att han antingen har ormgener eller ålgener i sig, kanske både och! Nästan alla mina andra hästar jag haft har varit som oböjliga spett medan Knatten är precis tvärtom där man ska ställa så lite som möjligt. Fast jag föredrar denna svårighet framför den andra.

Dags att sätta på mig dagens outfit. Jag hade tänkt mig illasittande bajsbruna shorts, med ett urtvättat linne och dom hästbajsdoftande föredetta vita conversen på fötterna. Till detta tänkte jag mig lite förgstänk random utplacerade på hela kroppen. Vi ses!

                                                                                           Foto: Ewa Levau

söndag 21 juli 2013

Hipp hipp hurra för jag!!

I dag fyller jag år! Något jag in i det längsta försökt att förtränga för i år fyller jag 45!! Min morbror ringde tidigt i morse och grattade mig och då var det ju svårt att fortsätta att leva i förnekelse. Jag har lite svårt att förlika mig med att ja faktiskt är en tant, för jag känner mig verkligen inte som en. Jag känner mig som om jag är någonstans mellan 25-30 så där. Dessutom beter jag mig så också och det är inte för att jag vill verka ungdomlig utan för att jag heltenkelt är så fruknatsvärt omogen. I bland undrar jag när jag ska bli vuxen och mogen och börja bete mig som vuxen och seriös människa?? Typ när ska ponnyungen växa ur mig??

I går fick Knatten vila, det är obehagligt varmt ute och jag avskyr att rida när det är varmt. I förrgår red BG eftersom hon ska rida dressyrkurs på Knatten nästa vecka. Jag har varken råd eller lust att rida själv men jag tycker gott att Knatten kan få jobba lite, moahahaha! Så han ska på tvådagars kurs hos Kerstin André, givetvis följer jag med för att titta och serva som groom! Det ska bli skitkul, månne får ni se en liten film här om det är ok med BG! Knatten i dressyrsadel och lindor det ni!! Fast innan han åker iväg lär jag få sanera honom från topp till tå. Han är så skitigt så att man blir klibbig bara man går nära honom. Svansen går inte att reda ut och manen är så tjock och tovig så att jag vet inte vad.

Nu tänker jag fortsätta att lata mig, inomhus, ute är det helt olidligt att vara med alla det där små krypen som ser ut som kommastreck. Nej värme är inte min grej alls!!



fredag 19 juli 2013

Struktur??

Hur brukar ni göra där ute är ni strukturerade i ert ridande. Jag var det inte innan men numera brukar jag försöka att ha en plan med mina ridpass och kanske även ha någon form av övning klar för mig när jag ska rida. Tidgare tyckte jag att det var lätt att man bara harvade runt på en volt men numera händer detta myket sällan. Det behöver verkligen inte vara komplicerat det man planerar för sitt ridpass och tryter fantasin kan man ju alltid galoppera!! En hopphäst kan aldrig galoppera för lite enligt mig! Övergångar och tempoväxlingar är en annan sak som man alltid har nytta av, detta är något som även är bra att göra när man rider ut och bara rider rakt fram.

Bestämmer jag mig för att rida någon speciell övning så tittar jag i mina hippsonövningar eller går in på hippsonsidan. Då utgår jag ifrån vad jag är ute efter att uppnå för tillfället, som exempelvis rakriktning som är Knattens stora svårighet, och då hittar jag kanske en eller två övningar som syftar till att öka rakriktningen och så håller jag mig till dessa övningar i de olika gångarterna. Då tycker jag att jag får ut mycket mer av varje ridpass än om jag bara hoppar upp och rider. Jag har därutöver en tumregel när jag rider på banan eller i ridhus och det är att växla varv ofta, helst inte mer än två varv i varje varv på fyrkanten. Gör jag en övning i höger varv skall den alltid göras lika många gånger vänster. Allt för liksidigheten;)!! Ja lite så lägger jag upp mina dagliga ridpass.  Varje ridpass kan ju faktiskt ses som små mål och delmål i sig!
 
 
 
Här kommer ni direkt till övningarna!!

Att göra en målplan

Här kommer ett exempel på hur man kan sätta upp en målplan för sig själv. Ta din dator och öppna upp ett dokument eller varför inta vara lite oldschool och ta fram papper och penna.

MÅLPLAN
  • Huvudmål
  • Delmål
  • Hur känns det när jag nått mitt mål
  • Vad är mitt önskade läge (Hur man föreställer sig att det känns och hur det är när man nått dit man önskat)
  • Hur firar jag när jag nått ett delmål
  • Hur firar jag när jag nått ett huvudmål
  • När ska jag ha uppnått delmålen. Datum.
  • När ska jag ha uppnått huvudmålet. Datum
  • Hur ser nuläget utför dig som ryttare. Fysiskt? Mentalt?
  • Hur ser nuläget ut för häst. Fysiskt? Mentalt?
  • Vilka hinder kan jag stöta på. Hur kan jag möta dom? Hur kan jag ta mig förbi dom? Vilka olika alternativ finns för att ta mig förbi dom?
  • Vilka möjligheter finns?
  • Vad kan jag ta med mig från  varje delmål som uppnås?
  • Vem kan uppmuntra mig/hjälpa mig på vägen? Hur kan den personen uppmuntra mig/stärka mig? Hur kan jag själv uppmuntra och hjälpa mig under vägen? Hur kan jag stärka mig själv?
  • När sätter jag igång? Datum____________
Nu ska jag själv sätta mig och fylla i min målplan, för man ska ju leva som man lär har jag hört;)! Just nu är det lite luddigt för mig vad jag har för vision och vad som är mitt huvdmål och vilka delmålen är. Det blir väl så när man tar en paus?









onsdag 17 juli 2013

Tråkigt väder, eller?

Inte något badväder precis men ett perfekt ligga i soffan väder. Jag vet inte vad det är men jag trivs allra bäst när jag får vara hemma på semestern. Jag är skittråkig för jag vill inte åka någonstans och jag är inte heller direkt sugen på att fylla dagarna med aktiviteter. Tyvärr går mina semesterdagar i en rasande takt och halva semestern har snart gått. Jag har fullt upp hela dagarna så jag förstår verkligen inte hur jag hinner jobba i vanliga fall??

Jag har massor att göra när jag är ledig faktiskt och ändå hinner jag inte med allt;)! Jag går långa promenader med Rassel eller springer, jag rider,läser, pillar runt med småsaker, lagar mat. Framförallt så försöker jag även att slöa så mycket som möjligt, vilket är mycket viktigt att ta sig tid att göra tycker jag! Därför hinner jag inte med att städa, åka till tippen, dra ogräs, klippa gräset, röja, sortera i lådor, vika tvätt eller andra saker som folk gör om dom är hemma på semestern.

Nuförtiden är det ju sådan hets med att man ska ha tusen saker att göra och det premieras att springa runt som en duracellkanin, men till vilket pris. Jo folk är utbrända till höger och vänster, depressionerna dansar tango i hjärnan och ångesten vrider runt i folks hjärtan. I dag är det lite som att ju fortare man springer ju verkligare är man?

Dessutom ska man berätta för alla hur mycket man har att göra och hur stressad man är för att man har så mycket att göra samtidigt som man försöker komma på ytterligare projekt att ta tag i, vilket även stressar alla andra i ens omgivning. Visst det är härligt att komma in ett sådant flow, men när man sedan faller då kan man falla hårt! Jag gjorde det för några år sedan och var sjukskriven i två år! Så därför slår jag ett slag för slöandet och navelpillandet i dag!!



tisdag 16 juli 2013

Verkligen tur!

Jag hittade den här notisen på Hästmagazinets websida och kunde återigen konstatera att jag hade tur som anmälde i tid!! Ska nu gå ut att informera Russ om att han är en av "sveriges bästa sjuåringar"! Han kan behöva tid för att förbereda sig på det mentalt. Men vi säger inte hej förrän vi är över den sista vattenmattan där på Grevagården.
 
Må alla ben vara med oss!!

Lite mer att tänka på när du sätter upp mål

Under rubriken mentalt kan du gå in och titta om du är nyfiken på hur du kan stärka den mentala biten i din träning. Detta är en ny etikett som jag ser som ett litet experiment inför framtiden.

Sist skrev jag om mål och planering, här kommer lite till som kan vara bra att fundera på då man tänker kring mål.

  1. Vad behöver din häst/dina hästar för att nå målet, miljöträning, tävlingserfarenhet, klättring, massage, styrka, kondition, vila?? Gör en analys av nuläget och lägg upp ett träningsupplägg för hästen utifrån dagsläget. 
  2. Vad behöver jag själv? Du kanske behöver träna på något annat för att bli en bättre ryttare,  styrketräning, mental träning, lyhördhet för hästen, teoretisk kunnande, självinsikt. Var ärlig mot dig själv och se det som utmaningar att ta tag i.
  3. Hinder kan dyka upp på vägen mot målet. Funder därför på vilka hinder som skulle kunna dyka upp för då är du förberedd , då är det mycket lättare att handskas med de hinder som dyker upp. Det viktiga är att när det dyker upp är att försöka att arbeta sig över dom eller runt dom. Vilka möjligheter finns det för dig och din häst om det dyker upp hinder. Vem kan hjälpa dig över och stötta dig. Hur vill du bli stöttad, vad är bäst för dig?
Berätta om dina mål för din tränare och tala om hur du vill bli stöttad för att nå dit!

 


måndag 15 juli 2013

Ponnyakuten och köttfärssås

Kollar på repriser av PA och lagar mat! Jag har precis ridit Russ som var riktigt fin, red lite övergångar och jobbade på en volt med bom, så basic det kan bli! Fast det var på gräs till Knattens fasa! Han vande sig efter ett tag i alla fall och slutade gå som på äggskal. Just nu är det gott att leva!!

Säljer lite grejer









 





 
1. Träns med pullagrimma inkl tygtyglar, full
 
2. Dressyrsadel; Caprilli Bates, 17" MW i bommen
 
3. Nosgrimma från Equalityline, full
 
4. Equipe sadelgjord 120 cm (1.15)
 
5. LamiCell Pro benskydd fram+bak, M.
 
Se även annonserna på HästNet för prisuppgifter, alla priser är inklusive frakt, hämtas sakerna dras fraktkostnaden bort.  


För en gång skull i tid

Föga anade jag att det skulle kunna gå så fort att fylla en tävling. Anmälan till Champion of the Youngsters öppnade 18.00 i lördags kväll. Halv sju funderade jag på om jag skulle anmäla innan jag red eller efter ridturen. Vanligtvis hade jag nog valt att göra det senare men inte den här gången, jag valde att anmäla innan vilket var tur för när jag kom tillbaka var alla klasser fulla och då var klockan inte ens halv nio! Jag hade ingen aning om att den var så populär den här tävlingen.

Det är första gången jag tar mig råd att åka i väg på meeting, första och antagligen sista gången med för den delen. Det kostar ju en hel del att åka iväg så här. Här i Skåne brukar man ju inte behöva stalla upp då tävlingar på min nivå är så nära. Det finns sällan anledning att åka långt bort för att tävla. Jag drar mig för att åka längre än sex mil vilket jag antar är ganska bortskämt på andra håll i landet. Det är en av anledningarna till att jag vägrar att flytta ifrån skåneland. Allt här är nära och förhållandevis billigt både när det gäller hästar och annat i livet.

Nu ska jag fundera på vad jag ska göra med Russ i dag, kanske lite bommar?

söndag 14 juli 2013

Farligt gräs och tävlingsplanering

Här går allt på lite halvfart faktiskt. I går masade jag mig i alla fall ut och red en liten runda. Knatten var pigg i dag med, stort frågetecken på det?? han var ganska spänd och han smög fram i början av turen. Tydligen är bilar på landet mycket farligare än bilar i stan för den första bilen vi mötte var han rädd för.

Vi fortsatten en bit på asfaltvägen och sedan tänkte jag mig en liten galopp på grässträngen vid ån. Nej tack sa Knatten och vägrade att gå ut i gräset! Helt allvarligt, en häst som är rädd för att gå ut i gräs det är inte normalt. Mitt antagande att Knatten skulle var en helt värdelös terränghäst fick här ytterligare ett bevis. Efter en del dividerande gick han motvilligt ut i gräset och då betedde han sig som att han gick på glödande kol, spänd vara bara förnamnet och han ville knappt gå framåt. Att fatta galopp på honom gick ungeför lika bra som när man skulle fatta galopp på en ovillig ridskolehäst på sjuttiotalet, alltså inte.

Till slut gick det i alla fall att få Russ i galopp och då var det MYCKET ben för att hålla kvar honom i den. Till slut slappnade han av och insåg att gräset nog inte skulle svälja och dra ner honom i avgrunden, då var det riktigt härligt att galoppera där i sommarkvällen längs med ån.

Jag måste nu skärpa till mig och börja ta sommarridningen på lite allvar. Jag har anmält till tävlingar och som det ser ut så tävlar jag hemma i mitten av augusti och sedan bär det av på meeting på Grevagården. Jag har anmält till Champion of the Youngsters.  Detta har varit planerat en tid och om allt går som jag önskar så åker vi näst sista helgen i augusti, må alla ben vara med oss!!


                     

fredag 12 juli 2013

Latsommar

Det är lite skralt med inläggen här nu men vad katten det är ju sommar och sol och jag har verkligen gått in i ett slowmood av gigantiska proportioner. Jag provade i alla fall nya tränset och det klädde verkligen Russ, eller vad tycker ni? Nu är det köpstopp igen några månder framöver!! Helt säkert!!
 
I förrgår skrittade vi ut, jag och BG det var riktigt skönt för det blåste och var lite mulet så flygfän och andra kryp höll sig borta. Knatten var dessutom riktigt pigg?? Det var oväntat faktiskt, men det berodde nog på all blåst. Vi gjorde oss bekanta med en liten träbro som går över ån. Den hade Knatten inga som helst tankar på att gå över, så han tvärvände, tog bettet och stack åt andra hållet. Jag fick hoppa av och leda honom över trots att Ture redan var långt borta på andra sidan. Hade Knatten kunnat åla sig över så hade han nog gjort det men hästar är ju inte bra på att åla så han fick nöja sig med att knäa över i stället! Detta upprepades även på hemvägen då vi skulle över från andra hållet. Den bron kommer vi nog att ha en del diskussioner om framöver!!
 
I går var det varmt igen så då hoppade jag över ridningen, jag vet jag är slö. Nu ska jag åka och köpa havre och hämta hö för Russ har tappat lite dom är veckorna.

måndag 8 juli 2013

Planering och mål

Nu är det alltså dags att ta itu med med ridningen igen, fast inte i dag för det är det alldeles för varmt för. I morgon kväll kanske efter falsterbo. Nu ska jag snart iväg och besiktiga släpet och jag är ganska nervös för att jag kommer att behöva laga det för flera miljoner! Den tiden den sorgen, om någon timme alltså.

Häromdagen skrev jag ju om hur man kan tänka för att ge sig själv feedback i dag tänkte jag skriva om planering och mål!

Det första man måste ta reda på är vad man vill och hur man ska jobba mot detta mål.
  • Mål ska vara konkreta, mätbara, motiverande och lagom utmanande.
  • Bestäm hur du ska nå dina mål. Ställ dig frågor som, vad du skall göra, vilken hjälp behöver jag, hur är det när jag har uppnått mål eller delmål, vilka svårigheter kan jag råka ut för och vad gör jag då?
  • Gör upp en plan för hur du ska nå dina mål. Om du känner att planen känns jobbig och svår då kanske även målet är för svårt, var realistisk. 
  • Fundera på vart du vill komma, målen ska vara roliga samtidigt som dom är en utmaning.
  • Föreställ dig hur det känns när du nått målet.
  • Sätt upp delmål och använd dom som avstämmare. 
När du har satt upp din plan och mål är det bra om du gör en analys av hur det ser ut i nuläget. Nuläget påverkar hur långt det kan vara till målet.

Nu kan du fundera på om detta är något som jag vill eller är det något jag tror att jag vill. Är detta något jag tror att jag förväntas att vilja????

Du kan då kanske upptäcka att de mål som du satt upp inte är det du verkligen vill utan något som du förväntar dig  att vilja. Är det så blir vägen mot målet bara jobbig och tråkig och då mår du varken bra eller har roligt när du försöker nå dina mål.

När du nått delmål och mål tillåt dig då att vara både glad, nöjd och stolt!!

Mitt uppe i ett av mina delmål som gjorde mig både glad och stolt.

lördag 6 juli 2013

Slut i rutan

En hel dag nere Falsterbo gör en ganska trött faktiskt. Något som blev väldigt trött var visakortet! Mitt sämre jag löpte fullständigt amok på mässan och mitt bättre jag har sjukt mycket ångest nu!! Det är verkligen inte likt mig att fara runt på det här sättet! Men men gjort är gjort och allt var faktiskt bra saker jag köpte till bra priser.

Jag slog äntligen till och köpte det där dyontränset som jag suktat efter så länge, i två år minst tror jag!! Nu hittade jag det dessutom på rea så jag slog faktisk till!! Hittade även benskydden som finns på bilden för halva priset och en acavallo gelpad som jag inte hittar någon bild på och ett amigotäcke!! Som sagt jag använder minsann inga märkesgrejer!!


 
 

fredag 5 juli 2013

Hjälm och sånt

Ja vad ska man skriva om i dag då? I går låg jag inomhus hela dagen med en fruktansvärd huvudvärk. Det enda jag var ute var när jag tittade till Russ i hagen.  Knatten ser numera inte ut som en tävlingshäst utan som ett riktigt gottlandsruss. Pälsen är ruggig och smutsig, manen buskig och lång och han har den där lätt frånvarande blicken som beteshästar får. Jag känner redan nu hur trög han kommer att vara när jag ska rida honom!! Jaja den tiden den sorgen.

I  morgon bär det av till Falsterbo, snål som jag är föredrar jag att inte betala något inträde och då får man ju åka på lördagen:)! Det är möjligt att jag åker ner någon mer dag men det får jag se. I morgon ska M och jag kolla in mässan och se vad man kan fynda där, som vanligt blir jag väl skitsnål och så slutar det med att jag inte köper något alls eftersom jag anser att det är för dyrt. Sån är jag! Jag fattar inte varför hästgrejer måste vara så förbaskat dyra??

En annan sak jag inte heller fattar är hur fanken folk har råd?? Speciellt ungdomar, var katten får dom sina pengar ifrån, mamma och pappa? När jag var i övre tonåren hade jag inga pengar alls, trots att jag jobbade! Jag skulle aldrig ha råd att köpa allt det som jag ser att vissa ungar går omkring i. Vissa hävdar att ridning är en rikemanssport och ser man till vad många har på sig och sina hästar så är jag böjd att hålla med! Trots detta är ridningen en av sveriges största sporter och alla som rider kan ju då rimligtvis inte alla ha direktörslöner, eller? Jag har det inte i alla fall!

Jag behöver en ny hjälm så det ska jag kolla runt efter. Bilder på hjämprovning kommer med största sannolikhet att dyka upp här i bloggen då det är ett av våra nöjen när vi går på mässa jag och M! Jag ser nämligen inte klok ut!!



onsdag 3 juli 2013

Misstag eller utmaning

Jag satt här och ögnade igenom mitt lilla häfte med anteckningar om coaching och mental träning.
Vissa av grejerna har jag nog allt haft lite hjälp av i min ridning. Framförallt genom att fokusera på vad jag gör bra och försöka upprepa detta nästa gång och se på det som gick dåligt som en utmaning i stället för att se det som fel. Det är lättare att ta tag i felet om man i stället ser det som en utmaning och ta sig an den och "göra om och göra rätt", som en gammal chef till mig brukade säga. Kanske inte alltid så lätt, men ett bra sätt att ta sig an misslyckanden eller motgångar. Annars är jag ju rätt så pessimistisk i mitt synsätt.

Nästa gång du rider kan du försöka kan du ställa dig dom här frågorna:
1. Vad gjorde jag bra i min ridning idag?
2. Vad tyckte andra jag gjorde bra i dag,  tränare observatör?
3. Vilken utmaning vill jag ta mig an i min ridning nästa gång?

Lundahoppet i år var ett väldigt bra exempel på hur jag kunde använde mig av detta sätt att tänka! Så här hade jag kunnat svara på frågorna för min ridning i första klassen en 1.30 som faktiskt gick rätt åt skogen!:
1. Jag hade bra galopp och jag backade inte.
2. Mr B tyckte att galoppen var bra och att jag inte backade!
3. Utmaningen till nästa dag var att rida mindre forserat och räta upp mig på linjerna och vänta in hindren.

Vilket jag ändrade till nästa dag men det blev tyvärr lite för bra eftersom jag då glömde skänkeln så att vi fick ett stopp, givetvis var utmaningen för dag tre då att inte glömma skänkeln. Till slut fick vi ju faktiskt till en jämn och fin runda i 1.35 med noll fel på hinder och ett litet sketet tidsfel i fas 1. Det tycker jag var en rätt så bra upphämtning då vi började helgen med 18 fel!!

Prova själva och se om det hjälper er något! Fler tips på hur du stärker dig mentalt kanske dyker upp här.

"Man lär sig av vad man gör rätt och får erfarenhet av sina misstag!"




 
 
Efter den här rundan var jag så nöjd över min ridning!
Foto: Ewa Levau
 





tisdag 2 juli 2013

Slö!!

I går varvade jag mellan att ligga i sängen och titta på netflix med att ligga i soffan och titta på netflix! En högst oproduktiv dag helt enkelt. Jag hade en del ångest över min ofantliga slöhet men Måns sa att det behövde jag inte alls ha eftersom det är sällan jag är så här slö! Vet inte om jag kan hålla med om att det är sällan jag är så här slö eftersom det faktiskt har hänt förr.

Mina hästaktiviteter nuförtiden består i att gå ut i hagen och klappa lite på Knatten eller försöka eftetsom jag samtidigt måste mota bort Ture då Knatten under inga som helst omständigheter vill var i närheten av honom. Ture låter sig inte motas bort så lätt ska tilläggas så mitt gos med Knatten är mycket begränsat. I dag efter lunch kommer hovslagaren för att fixa till fötterna på Knatten, Ture och Vicky. Knatten behöver verkligen pedykyr då skorna sitter lite hipp som happ, ja dom skor han har kvar.

Nästa veckan  är vilan slut för då tänkte jag börja rida lite smått här hemma. Kan tänka mig att Russ inte direkt tycker att det är någon bra idé men nu är det ju inte han som bestämmer utan jag!! Så slut på söandet!