fredag 28 februari 2014

I soffan och laddar

Nu är jag beredd inför morgondagen. Jag har fyllt i min GameAgenda och min Pre Action, banan är byggd, båda hästarna är ridna och min rumpa och jag sitter i soffan med familjen! Livet är gott att leva!!



torsdag 27 februari 2014

Fredag

Äntligen fredag och sista dagen på arbetsveckan! I går blev en lång dag, jag kom iväg sent från jobbet och jag hade hand om båda hästarna så det tog ett tag i stallet. När jag rider Musse brukar jag inte fixa stallet till honom utan det gör hans matte, men i går var hon sjuk så jag hade hand om marktjänsten för honom också! Det tar sitt lilla tag att ta hand om och rida två hästar. Även om jag ibland önskar att jag hade två egna så inser jag att det nog hade varit väldigt svårt att ro det i land både ekonomiskt, praktiskt och tidsmässigt!

I går var jag färdig med en häst och marktjänsten till båda vid åttatiden, ett tag tänkte jag strunta i att rida Musse men ska man var seriös så får man ju allt bita ihop och göra det som göras ska. Jag tycker faktiskt synd om min familj som jag försummar grovt för hästarnas skull ibland eller rättare sagt rätt  så ofta. Måns är fantastiskt tålmodig och förstående, jag ringde hem och hörde mig för om det var ok att jag blev senare än vanligt, det var det så då red jag häst nummer två också! Jag kände mig rätt nöjd som ryttare men mindre nöjd som mamma och sambo! Jag hann i alla fall pussa och krama dotter godnatt innan hon somnade och hon verkade rätt glad och nöjd så det kanske inte direkt gått någon nöd på henne! 

 I helgen blir det häst för hela slanten då det är tävlingar hela dagen i morgon och på söndag kör jag upp till Götborg rätt så tidigt på morgonen och för att vara hela söndagen på GBG Horse Show med Ewa och hennes väninna. Jag har inte varit där på en herrans massa år så det ska bli kul! Jag har bara en eftermiddags biljett så jag ska gå några timmar på mässan först. Det är lite saker som jag behöver och som jag hoppas kunna hitta till fantastiska priser:)! 

Shoppinglista:
- otöjbara stigläder
- en vanlig gjord utan magplatta
- novabett
- stövelstrumpor
- bakbensskydd
- ridjacka (om jag hittar någon snygg för ett bra pris)

Sedan ska jag ju hämta upp sadeln också så jag kommer att se ut som en packåsna när jag går därifrån, eller inte. Det kan hända att Snåltitti kommer fram och hon brukar anse att det inte är tillräckligt billigt enligt hennes förväntningar. Då surnar hon till och köper ingeting, det händer rätt så ofta! Jag får se om det blir skrivet något i helgen, om inte så ses vi på måndag! 


Vilken typ av häst?

Här kommer en liten fundering. Vilken typ av häst gillar ni där ute, för alla är vi olika och har olika preferenser och så är det väl med hästar med. Vissa gillar dom där som är känsliga och lite toppade medan andra gillar lugna och sävliga hästar.

Själv gillar jag nog ett mellanting, hästar som är rätt så okänsliga och kola på marken medan dom gärna får vara lite på tårna när dom rids! Jag skulle aldrig klara av att ha en alltför känslig häst som inte klarar av höga ljud och plötsliga rörelser, eller rättare sagt en sådan häst hade inte klarat av mig. Jag är rätt så burdus i min framfart, bullrig med hastiga rörelser. En känslig häst hade fått tuppjuck i min närhet och jag hade inte heller klarat av att ha en häst som sprätte runt för minsta lilla. Sådana hästar gör mig galen och rätt så irriterad. Jag kan ju givetvis skärpa till mig om jag nu nödvändigtvis måste hantera den här typen av häst men då är jag inte så glad;).

Som tur är så har jag lyckats välja den coolare typen av hästar, eller så har dom hästar jag haft i min ägo bara blivit helt avtrubbade och lobotomerade? Det kanske är så det är? Att dom av ren självbevarelsedrift måste vara lugnet själva när dom har mig som vårdnadshavare? Vad tror ni, formas hästen efter hur man är som person eller väljer man häst som passar ens personlighet.  Kommer ägget eller hönan först??
Loj är bara förnamnet!!

Öva med Hippson

I går red jag bara Knatten och det kändes faktiskt lite så där. Jag gjorde den här övningen med honom, ni får själva gå in och läsa vad går ut på i detalj. Syftet är i alla fall att få "en rak häst med elastisk galopp" Jag är lite tveksam om vi uppnådde detta syfte och mål! Knatten var pigg och fin när vi skrittade runt anläggningen men när vi kom in på lilla utebanan bara dog han! Han ville verkligen inte gå fram alls och detta oroar mig faktiskt lite.

Jag kan verkligen inte se eller känna någon hälta och efter ett tag blir han väldigt fin men jag är ändå nogjig! Jag har därför bestämt mig för att rida på som vanligt nu i mars och sedan köra upp honom för en sista koll i nästa månadsskifte igen! Då har jag förhoppningsvis börjat studsa honom lite på små hinder också och fått upp honom i lite mer kondition. Han har ju faktiskt aldrig varit någon turbohäst när han inte är uppe i full tävlingskondittion, han har nog alltid varit rätt trög i de perioder när han vilat ett tag och sedan satts igång?? Att det ska vara så svårt att minnas!

I dag har jag båda hästarna så jag skall klura lite på vad jag ska ha för upplägg för var och en av dom i dag. Knatten skulle jag nog helst rida ut och Musse behöver nog trimmas lite, jag ska kolla upp lite övningar på Hippson som man skulle kunna göra med honom. Nu iväg till jobbet, vi syns!

tisdag 25 februari 2014

Korsning?

Jag brukar ibland undra om Knattens pass är förfalskat och att han inte alls är något svenskt halvblod? Jag misstänker att det nog i stället är blod från arab- russ-  och ardenner som rinner i det djurets ådror. I går visade han upp alla dessa sidor! När jag kom till stallet stod han och sov och tog överhuvudtaget ingen som helst notis om mig. Han var fullständigt slapp och loj, ardenner blodet. Sedan tog jag ut honom och började borsta honom, håren yrde som snö i snöstorm och dom är långa och tjocka! Skägget under hakan går inte heller det av för hackor och jag antar att det är russblodet som som gör sig gällande här!

Efter det var det dags för tömkörning utomhus och se där visade sig araben i från sin bästa sida! Knatten hade uppvisning à la Blommeröd för en mycket imponerad publik uppe på anläggningen!
Jag var inte riktigt lika imponerad dock!! Med vitt uppspärrade näsborrar och svansen käckt lagd på den sänkta ryggen, balanstravade han runt mig med sina mycket högt lyftade knä och haser samtidigt som han frustade högt! Han såg rätt rolig så rolig ut och själv verkade han tycka att han var skitsnygg!!

När han lugnat ner sig kom han i alla fall till att arbeta riktigt fint på tömmen och på slutet var han rund och avslappnad och jobbade på i luftig trav och bärig galopp! Själv var jag genomsvettig där jag sprang efter honom som ett skållat skinn då jag inte vill ha honom på volt för mycket utan i stället använda mig av hela utebanan! Jag får nog jobba lite mer på min kondis om jag ska tömköra mer regelbundet! Annars har det inte hänt så mycket mer här.

Bild: Lena Furberg

Urk

Besiktiga bilen!!!

måndag 24 februari 2014

Ponnyakuten? För lätt att skaffa häst?

I helgen plöjde jag igenom en hel rad med avsnitt av ponnyakuten. Jag blev ganska beklämd måste jag säga. Inte för själva programmet som sådant, för det var gulliga ungar som vill mycket och som försöker efter bästa förmåga. Det jag reagerade på är att det behövs en ponnyakut.

I första avsnittet ser man uttagningarna och min tanke var att "varför är det ingen som har hjälpt dom här ungarna innan?". Det är ju egentligen inte några direkt svåra problem dom kommer med? Det är helt vanliga små bump man stöter på när man håller på med hästar och dessa svårigheter borde en helt normal tränare hemma kunna hjälpa dom med, eller??

Nästa tanke som slår mig är att det kanske faktiskt ÄR så dåligt, med den grundläggande kunskapen ute på ridskolorna och i stallarna?? I så fall är det katastrof. Att en del barn och föräldrar inte reder ut det helt på egen hand förvånar mig inte, men det måste väl finnas hästfolk runtomkring dom som hade kunnat kunna gripa in, eller? Tar man kanske inte hjälp om det inte visas på tv? Jag frågar för att jag verkligen undrar?? Jag har tidigare skrivit om att det verkar som att mycket av den kunskap som man verkligen behöver när man håller på med hästar helt enkelt inte finns, ponnyakuten stärker detta antagande hos mig?

Vill gärna höra era funderingar och åsikter i ämnet!!

Är det för lätt att skaffa häst i dag??

Inte så genomtänkt

Det kanske inte var så genomtänkt att serva släpet och bilen i samma veva som man ska till Göteborg Horse Show?? Insåg precis att det nog kommer att kosta några ören. Bilen luktar skumt och har lite udda lampor som lyser här och var på instrumentbrädan. Den ska in i morgon på verkstan så jag räknar kallt med att få punga ut några tusen där.

Fakturan för släpet damp just ner i brevlådan och jag satte allt kaffet lite i halsen när jag såg den! Det kostade dubbelt så mycket som jag tänkt mig, men nu läcker det i alla fall inte in från takluckan längre! Nu är det bara en ny matta på baklemmen och en mjuk mellanvägg och lite annat smått och gott som behöver göras vid, men det får jag nog ta längre fram.

Mitt släp är en riktig raritet har jag förstått. Enligt killen på verkstaden så tillverkades det endast fem exemplar av detta släp då det begav sig!! Det är 27 år gammalt men får bara goda vitsord av alla släpexepertern som ser det. Boj Flaggskepp står det på registreringsbeviset och det är helt i aluminium, väger ingeting och tar ganska mycket vikt och det ligger väldans bra på vägen! Då när det begav sig så var det nog ett väldans lyxigt och tjusigt släp kan jag tänka mig. Jag antar att det är en föregångare till Boj Classic släpen! Numera är det ju rätt så blygsamt men jag älskar det och kommer nog att behålla det tills det inte kan rulla längre!!
Foto: Ewa Levau

Tiden rusar!!

På helgerna rusar tiden! I lördags var M och jag ute på en riktigt härlig tur med trollen som faktiskt skötte sig ganska bra överlag. Russ fick ett litet flipp när vi skulle vända hemåt då han stod och studsade på stället i någon form av galopp, annars så var han lugn ocgh fin! Tack och lov hade jag graman på vilket var tur för annars tror jag att han dragit iväg med mig i stället för att bara studsa upp och ner. I söndags red vi bommar och det gjorde han väldigt fint tycker jag. Går allt som jag planerat så tänkte jag börja hoppa lite smått om två, tre veckor si så där.

Jag hade även behövt klippa honom för nu blir han ganska svettig när jag rider. Det har verkligen varit skönt att slippa klippningen i vinter, jag avskyr att klippa men måste göra det hela året då Knatten är i full gång. Jag får se när jag tar mig samman och gör det kanske i kväll kanske? Troligtvis inte! Nu ska Russ i alla fall vila i dag och eventuellt i morgon, han var väldigt trött efter passet igår och han fick inte sin vila i fredags som han annars har fått nu under rehaben. Det var ju ljust när jag slutat jobbet i fredags så jag var tvungen att rida ut med honom, bara för att se om det gick och det gjorde det, vi kom helskinnade hem utan några större missöden.

Musse fick hoppa lite linjer i söndags och gjorde det rätt så hyfsat, han är inte jätterädd om benen och han drar gärna med sig en bom här och där. På lördag är det tävling igen, vi är anmälda till 1.10 och 1.20. I 1.20 är vi reserv och även om jag kommer med så är det inte säkert att vi startar. Det beror helt på hur han känns. Andy tyckte att det var bättre att jag planerade för en start och att jag om det inte kändes hundra i 1.10 skulle strunta i det i stället för att göra tvärtom som jag tänkt. Jag hade mer tänkt att om det känns bra så startar jag 1.20 utan att ha planerat in det i förväg. I kväll ska jag sätta mig och göra en Game Agenda för lördag. Nu iväg till jobbet publicerar när jag kommer fram!!

Foto: Ewa Levau

fredag 21 februari 2014

Musseman Masai



Här har ni andra klassen från Musses och min första tävling!!

Ingen sadel:(!!

Det bidde ingen sadel i går!! Den var inte tillräckligt framskuren för att passa mina långa överben, eller vad det nu heter. Den passade Knatten men mina knän stack naturligtvis utanför, som vanligt!
Att det ska vara så himla svårt? Maxime hade med sig en annan sadel med större kåpor men den var för smal för Knatten och jag gillade inte att sitsen var så djup! Det är ju en av dom saker som jag inte gillar med min CWD att den är lite för djup i sitsen. Då väntar vi två veckor till då, Maxime skulle hämta upp en sadel som jag kan hämta upp när jag är uppe på GBG Horse Show! Hoppas nu att den passar både mig och Russ för nu börjar jag tröttna på att vänta!!

Knatten var verkligen hemsk att sitta på i går när sadeln skulle provas, jag fick sitta och sparka på honom som den värsta ponnyunge, han gick inte fram för fem öre och min skänkel tror jag inte ens han märkte av!! Jag hoppas att det beror på behandlingen i tisdags och inte att hästskrället har ont igen. Enligt dom som behandlat med ir så kan det bli så här direkt efter en behandling, det är väl bara att vänta och se.

Om vädret tillåter tänker jag faktiskt ge mig ut på en skritt och travtur till helgen, jag får väl dra på en graman så att jag kan hålla styr på djuret om han skulle vilja bete sig. Jag måste ut nu annars blir jag tokig och hästen med misstänker jag! Lite rak landsvägsridning hade nog gjort oss båda gott.



Fortsatt väntan!!!

onsdag 19 februari 2014

Kväll

Måns tittar på fotboll, Mathea poppar popcorn, Rassel undrar hur han ska få upp benet bakom soffan och jag leker med min padda.  Vi har precis kommit hem från vårt möte med Andy, Måns var med i dag för att se vad det är jag håller på med under mina coachmöten. Det var nog bra då det är en del av det som man kan använda sig av även i familjelivet. Just nu känns livet rätt harmoniskt och gott att leva. Nästa möte med Andy ska vi ha i stallet med Knatten! Det ska bli spännande att se vad Russet har för "färg"? Jag tippar på att han är övervägande blå och grön, men det återstår att se. Dags att vila hjärnan, god natt.

Morgonridning

Eftersom jag inte kunde sova ordentligt så gick jag upp i ottan och åkte till stallet för att rida innan jobbet. I går blev Knatten behandlad med ir- terapi så jag var lite spänd på hur han skulle kännas i dag. Det var inte någon större skillnad egentligen förutom att inte protesterade så mycket när jag flyttade honom undan vänster skänkel, vilket han gjort innan. Han tappade inte heller bakbenen förutom en gång på slutet när han var trött, så ja lite förändring var det kanske ändå.

Enligt ir- Håkan så var han väldigt mycket bättre den här gången och han hade bara lite spänningar kvar på insidan av höger bak och och uppe vid korset på vänster sida. Han ska nu vara färdigbehandlad med ir för den här gången och jag behöver inte ha någon ny tid, ja förrän han fastnar någon annanstans då förstås. Så nu är det bara att fortsätta att bygga upp honom.

I dag red jag nog i 40 minuter sammanlagt med många inslag av skritt för återhämtning. Nu är vi uppe i två galoppomgångar/pass och han jobbade på riktigt bra mot slutet, men han är svag i hela kroppen och har inte riktigt det driv jag vill ha bakifrån ännu. Tålamod Titti, tålamod! Till helgen tänker jag faktiskt börja rida ut igen om nu underlaget tillåter, jag måste ju göra det någon gång och jag kan ju börja med att rida en stund hemma och sedan rida ut så att han är lite trött innan.

Ja det var väl det, i kväll ska jag till Andy och i morgon kommer sadeln.

Lite vår kanske??

måndag 17 februari 2014

Vår? Nej!

I går när jag körde till stallet efter jobbet var det fortfarande ljust! När jag kom fram var det rätt så milt i luften och det blåste vindar från söder i stället för från norr! Jag fick allt lite vårkänslor, men när jag nu kollade termometern försvann dom, minusgrader igen, men det blir nog varmare under dagen igen.

Lilla utebanan hade i alla fall torkat upp rätt så bra så vi kunde hålla oss ute på den och slippa harva runt i ridhuset. Knatten blir väldigt fin efter att man ridit en stund men i början av passen vill han inte gå fram så jag får driva som ett gehu! Frågan är om detta är något jag ska oroa mig för? Han har ju aldrig någonsin varit den som gått fram av sig själv i början av ett ridpass, inte ens när han var som mest igång men har det berott på att han är sådan eller att han haft ont?? Tusen frågor men han känns inte halt och han ser inte halt ut och han känns definitivt bättre än vad han gjorde innan operationen. Traven som kommer fram efter ett tags ridning är betydligt bättre än vad den varit på mycket länge.

Det är ju främst höger bak han inte riktigt vill ta för sig med och det är kanske inte så konstigt med tanke på att han gått och avlastat det hur länge som helst, det tar väl kanske ett tag innan det jobbar som det ska. Tusen frågor som sagt och känna, känna, känna. Jag avskyr att sätta igång efter hältor och skador!! Vi får väl se vad ir- Håkan säger i kväll? Jag har i alla fall bestämt att jag tänker göra en checkup på honom hos Jonas när vi kommit igån riktigt ordentligt, bara för att få lugn i min själ om inte annat!

Foto: Ewa Levau
                         En perfekt dag på Grevlundatävlingarna!!                
 


Långsamt och i väntan på Bruno Delgrange

Det har varit dåligt med bloggandet här nu igen:(! Men det händer inte så mycket att skriva om för tillfället. Allt går in sin gilla gång och jag har inte heller funderat på något särskilt som jag velat ta upp här så där av min tystnad. Vi tragglar på med igångstättning och vanlig träning. Jag har nu galopperat i lite mer än en vecka och det känns riktigt bra. I går passade jag även på att trava bommar med Knatten vilket han gjode väldigt fint. Han fick även gloppera över en liten bom på långssidan så då känns det ändå som att vi är på rätt väg.

Just nu är det lite upp och ner när jag rider Russ, jag är i det stadiet när jag inte riktigt kan lita på om han är helt ohalt eller inte! Ni vet "känna efter, analysera minsta avvikelse" stadiet. Han känns halt, han känns ohalt och jättefin, han värmer ur, han är svag, han är..... ja tusen tankar far i huvudet. Men i slutet av alla pass så känns han väldigt fin, jag försöker variera underlag och ridning så mycket det nu går och jag lägger in vilodagar regelbundet där han får återhämta sig. Mer än så kan jag ju knappast göra??

Men det är en fjuttiga funderingar just nu känns det som. En av mina bästa vänners häst är dålig och jag tycker att mitt problem i jämförelse är litet så nu släpper vi det och hållet tummar och tår för att hennes häst blir bra igen!

På tisdag kommer ir-terapeuten ut igen och ska gå igenom båda hästarna. Om ni frågar mig om jag märkt någon skillnad på Knatten efter första gången Ir- Håkan var här så kan jag faktiskt inte svara på det. Det är ju en del parametrar som skall vägas in när det gäller skillnaden på hur Knatten rör sig nu och hur han rörde sig innan. Han kan ju lika gärna röra sig bättre för att benbiten är borta och kotledsinflammationerna är utläkta. Men det kan ju också vara så att det är ir- terapin som påverkat till det positiva?? Skit samma bara djuret blir helt återställd så är jag nöjd!! På torsdag kommer sadeln jag väntar på och jag hoppas verkligen att den passar oss för jag vill verkligen inte fortsätta att leta sadel!            




 

tisdag 11 februari 2014

Agility och Masai i Lillhagen

Jag sitter på kontoret och klockan är bara halv sju så jag passar på att blogga innan jag börjar jobba kl sju;)! Jag vaknade 3.22 och kunde inte somna om så jag gick upp från sängen och lade mig i soffan i vardagsrummet och kollade på YouTube klipp på Knatten och mig! När jag tittat igenom alla klipp så svarade jag på lite mail och sedan insåg jag att jag likagärna kunde ta mig till kontoret och jobba in någon timme såhär på morgonkvisten. Så nu sitter jag här!!

I går stod det agility på schemat eller rättare sagt sjukgymnastik då Russ skulle ha ridfri dag! Vi roade oss i stället med att kliva över bommar i ridhuset efter hoppträningen. Jag lade ner bommarna på en del hinder på banan så att de låg på ca tjugo cm och sedan lade jag även ut lite bommar på marken med skrittavstånd mellan, sedan knatade jag och Knatten runt över dessa små "hinder". Jag fick tipset av fysiopterapeut/bästa vännen Ewa att bara låta hästen skritta över random bommar för att börja hitta sin kropp igen efter en längre konvalecent. Knatten har ju under en lång tid inte använt sin kropp rätt då han gått och avlastat sig lite här och var så därför "sjukgympar" jag honom mellan varven när jag inte rider vanlig igångsättning. Nästa vecka tänkte jag nog börja trava lite bommar på rakt spår för att även få igång kroppen i traven. Galoppbommar får vänta några vckor till!

Knatten var som alltid lika missnöjd med att bli ledd och försökte som vanligt att såsa långt bakom mig samtidigt som han försöker bita mig i ryggen. Han blev rätt sur på mig då jag petade på honom med dressyrspöt som jag förutseende nog tagit med mig;)! Bommarna tyckte han dock var ok att gå över för då spetsade han öronen fint när han lyfte på sin långa skånkar! Efter agilityn gick vi sedan runt anläggningen i några varv.

Här kommer en av filmerna från helgen! Som ni ser behöver vi jobba lite till på att bättra på galoppen! Det är väl konstigt att man när man rider tycker att man galoppperar så himla bra och så ser man sedan på filmen att det gör mna ju inte alls! Det får vi jobba på!!



Varför inte skriva på?

Jag är inte själv direkt drabbad eftersom jag inte har några loggor på mina tävlingssaker! Men jag är ju i mot alla möjliga regler av principskäl, så varför inte denna!! Det står säkert någonstans varför denna regel införts men det orkar jag inte leta upp så om någon kan upplysa mig så vore jag tacksam;)!
 
Vad jag funderar på, och det har jag nog skrivt någonstans, är vad tillverkarna säger och står gällande denna regel? I förlängningen blir ju även dom påverkade då de inte kan få betalda reklamplatser, för det får dom ju nu. Du betalar för att du ska exponera deras märke, win, win för tillverkare och distributörer. Kanske inte så win, win för dig förutom att du och hästen ser gudomliga ut;)! Fast det kan ju även vara så att tillverkarna har ett finger men i spelet och en baktanke? De kanske tycker att det är en bra idé för nu måste ju väldigt många byta ut sin utrustning till sådan med mindre loggor på som tillverkarna nu framställt då stora loggor är nej, nej! Hmm hur är det med detta? Någon tjänar säkert pengar på detta, så måste det vara, jag kan bara inte räkna ut vem eller hur? Låt era konspirationsteorier flöda för det är rätt så kul med sådana! Under tiden så är jag definitivt mot regeln!! Vill ni också var mot så finns länken till namninsamlingen här!
 
Själv ska jag ge mig en klapp på axeln då jag varit förståndig att inte skaffa några stora blaffor på min utrustning, för när regeln infördes första gången och det blev sådant rabalder,  så togs den ju aldrig bort utan lades den bara på is för att sedan träda i kraft i år!! Därav har alla inköp av schabrak och luvor gjorts i med denna rgel i åtanke. Ibland får jag till det;)!! 
 
 
 
 
 

måndag 10 februari 2014

Farligt!!

Det är så härligt att rida Knatten nu att jag verkligen får tänka på att inte rida för mycket på honom! Det är farligt härligt att sitta på honom nu! Denna vecka ökas galopparbetet på ytterligare några minuter! I traven är vi nu uppe i ca en kvart och ska nu öka på till ca 20 min/pass. Han börjar bli rätt så stabil i traven men galoppen är som en treårings;)! Mycket stöd på ytter och ledande tygeltagn i hörnen! Just nu är fokus på att bara rida honom så rak det bara går, tricky one det, med Russ!! Musse har hoppfri vecka fram till helgen då vi ska hoppa serier igen! Han behöver mycket styrketräning fortfarande. Det ska bli så skönt när det töat och torkat upp ute så man kan komma ut och klättra och konditionsträna ordentligt! När det sedan dessutom blir ljusare blir allt så mycket lättare, då kan man ju även rida ut efter jobbet!! Vårenkom.nu!!                
 

Summering helgen!

Då har jag och Musse debuterat tillsamman i tävlingssammanhang och det gick ju sådär. Jag är nöjd med Musses insats men inte så nöjd med min egen. Vi hade två ner i första klassen i fas 1 och ett ner i andra i första fas 1 klass två. Det jag är missnöjd med i första klassen var att jag blev lite passiv i min ridning, jag tror att jag tänkte för mycket på den mentala biten så att jag missade själva handlingen om ni förstår vad jag menar. Efter lite coaching från M ändrade jag min ridning i andra klassen och blev mer aktiv vilket medförde att jag hade bättre flyt och kom bra på de mesta förutom det hinder jag rev. AN filmade så filmer kommer på Ytuben någon gång framöver.

Gällande min Game Agenda så tycker jag nog att följde den så det fungerade i alla fall. Tyvärr avspeglade det inte sig i resultatet men det är väl som med allt annat att träning ger färdighet,
detta var ju första gången jag tävlade sedan jag började gå hos Andy så man kanske får ge det lite mer tid;)! Tålamod är ju dock inte en av mina dygder!! Men jag fortsätter att kämpa på. Nästa tävling med Musse blir inte förrän första helgen i Mars för jag tänker att vi skyndar långsamt. A Ägare var i alla fall nöjd och klarade av tävlingen med bravur utan att fullständigt flippa ut i nervositet;)! Det var hur som helst en mycket trevlig dag med trevligt sällskap och hyfsad ridning!!

Sedan var det det här med framridning på lite lägre nivåer, galen!! Folk poppade runt som poppkorn ute på framridnignen. Jag skrämde väl skiten ur både ett och två ekipage genom min blotta närvaro. En åkte av när vi möttes då hennes häst tvärnitade och vände när jag och Musse kom i mot dom i helt vanlig arbetsgalopp. Ett annat ekipage bockade runt banan efter att vi mötts ocskå det i helt vanlig arbetgalopp på spåret. Visseligen låter Musse en hel del då han galopperar men ändå! Jag hörde sedan ryttaren klaga högljutt för mamma att "måste dom rida så fort här ute".  Svaret i min tanke var, ja det måste man man kan ju för fanken inte sitta och rida fram i kort dressyrgalopp och stanna varje gång man möter en mötesrädd häst!! Har man en mötesrädd häst så få man faktiskt se till att kunna hantera det innan man åker ut på tävling, det tycker jag i alla fall.

Efteråt när vi pratade i bilen kunde vi konstatera att många av ryttarna ute på tävlingar på lokal nivå har alldeles för heta hästar i förhållande till sin ridförmåga. Väldigt många har anmärkningsbart dålig balans vilket medför att så fort hästarna rör sig lite "utanför ramen" så hamnar ganska många ryttare i obalans vilket gör att hästarna skjuter iväg, bockar eller skyggar. God balans på hästryggen är inte bara att sitta kvar utan att kunna följa hästen i dess rörelser och samtidigt själv kunna hålla sin position och balans. Något att fundera på ni tränare där ute mycket balansträning för era elever tack!!


Möte med Peder och Flipp`s Little Sparrow som inte var mötesrädd!!                       Foto:Ewa Levau

torsdag 6 februari 2014

Ska jag ? Ja det ska jag nog!!

Jag har ju aldrig tävlat dressyr även om jag lekt med tanken att jag kanske skulle göra det någon gång? Nu har jag i all fall fått för mig att jag ska starta på våra dressyrtävlingar här hemma i slutet på Mars. Jag tänkte på det förra året men då var det mycket viktigare hopptävlingar att åka till den helgen. Det här året däremot kommer tänkte jag att jag kan ge dressyren en schans! Knatten kommer
inte att vara  riktigt igång med hoppningen vid den tiden och då kan jag lika gärna passa på att tävla dressyr den helgen när det ändå erbjuds tävlingar på hemmaplan, att jag skulle köra iväg till en dressyrtävling lär inte hända. Dessutom behöver jag ett "riktigt" mål för att skärpa till mig i min ridning på backen nu när jag än så länge inte hoppar. Så vad säger ni dressyrvänner där ute är det en plan som låter vettig? Eller är jag helt ute och cyklar, jag tänker nog ge det en chans ändå:)!

Nu kommer vi till vilken klass jag ska rida, det enda dressyrprogram jag ridit igenon är L:B2, tror jag, riktigt förbaskat skittråkigt om jag inte minns helt fel. Jag vill göra roliga grejer som förvänd galopp och byten och annat dressyrigt!! Enligt proppen finns det Lätt B:3, Lätt A:3 och Medelsvår C:1, jag antar att det är de enkla programmen under helgen! Jag är inte ute efter resultat och rider jag på 50% så är jag glad och nöjd, jag vet att det inte är godkänt men för mig är det bra! Jag vill ju rida och träna på ett program som ger mig så mycket variation som möjligt i min ridning i vardagen förstår ni hur jag tänker. Jag får väl ladda ner programmen och läsa dom men ett råd från er ärade dressyrryttare hade nog inte varit dumt! Följ länkarna nedan så ser ni russ och tant rida dressyr, filmat för ca två år sedan!!

https://www.youtube.com/watch?v=Asbd67Ez1vY

https://www.youtube.com/watch?v=-ZkUsTgHsFM

onsdag 5 februari 2014

Tant kan nu följas på Instagram!!!

Jag är en tant av min tid så därför har jag länkat mitt Instagram till  bloggen!!

Säljes

Tränset säljes INTE hästen!!
 
 
 
 

Jag har galopperat!!

Det kan ju tyckas vara en liten sak och att det är rätt onödigt att skrika ut att jag har galopperat, men det för mig kändes det stort!! Det är ju faktiskt första gången sedan oktober som jag galopperat på Russ, om man då inte räknar med när han skenade på stora hoppbanan på nyår, men det räknas inte för den galoppen kunde jag inte njuta av. I går satt jag upp för första gången på en vecka, igen, och när jag väl fått igång motorn där bak så var det en härlig känsla att rida min älskade Knatt igen.

Han är verkligen inte som någon annan häst jag ridit innan, nu kanske det ska tilläggas att jag
inte alltid suttit på det främsta hästmaterialet här i världen, men ändå! Efter några varv i trav fattade jag galopp och det var härligt, visserligen kändes han som när han var tre år igen men redan då var hans galopp något man bara njöt av. Som att sitta på en gigantisk mjuk katt, en något obalanserad katt men ändå en katt. Knatten har verkligen en mjuk bärig galopp och han har alltid haft väldigt lätt för sig i den! När han var te och oinriden kunde han utan problem galoppera väldigt balanserat, för att vara en treåring , utan märkbar ansträngning även om man tog in honom på en mindre volt, han försökte oftast komma undan arbete i trav genom att galoppera i stället. Nog tjatat om Knattens galopp.

Efter Knatten hoppade jag Masai som nog var lite trött i sig själv, A tyckte att han inte såg helt hundra ut bak och han slarvade faktiskt rätt så mycket med bakbenen när han hoppade. Nu har det ju varit rätt så mycket hoppning den sista tiden så i dag får han vila och sedan joggas fram till tävlingarna på lördag. Efter det har vi sagt att han får ta det lite lugnt med hoppningen någon vecka för att vara fräsch tills säsongen verkligen är igång!

Längtar så till i kväll när jag ska rida min lilla häst i galopp igen!!!
 

 
 
Foto: Ewa Levau

 

                               
                                         

måndag 3 februari 2014

Väntar!!

Nu kan jag börja vänta på att nya sadeln ska komma! Det är sagt att den ska komma i v 6, men det tror jag inte så mycket på;)! Jag har hittills aldrig varit med om att något som ska komma från Frankrike och Italien kommer när det är sagt, men hoppet är ju det sista som sviker en! Jag hoppas verkligen att den nya sadeln passar på Russ ponnyrygg och att den inte ligger allt för tokigt på Musse!

Tyvärr är det få som visat intresse för min CWD, hint, hint som jag helst vill sälja då den nya kommit. Än så länge är det ju bra att den inte är såld för annars hade jag inte haft någon sadel att rida i, men lite mer visat intresse för den hade ju varit bra. Det är en riktigt skön sadel och den är i gott skick så jag vill inte gå ner i pris allt för mycket! Jag får väl lämna iväg den till försäljning när den nya anlänt, i slutet på augusti, typ!

Jaja nog om materiella ting. I går hoppade vi ju P&J här hemma, Musse hoppade bra och jag red ok. tabbade mig på en distans som jag inte hittade avståndet på, men gjorde om och gjorde rätt. På det hela taget är jag nöjd med min insats. Jag fick även höra att det var skillnad på min ridning och att jag så väldigt koncentrerad och fokuserad ut. Det är jättebra att få sådan feedback,  jag fick ju då ett kvitto på att den mentala träningen verkar att ha burit frukt.

Nu gäller det till helgen att se om den verkligen håller?! P&J och tävling är ju inte riktigt samma sak!! Jag ska gå igenom min GamePlan ordentligt och jag har även gjort en spellista som jag ska lyssna på för att komma i fokus när jag ska tävlar! Jag tänker ta mig an den här lokala tävlingen på precis lika stort allvar som om det varit en grand prix och verkligen skärpa till mig mentalt. Ska bli spännnande och se hur det kommer att fungera!

Russ fick faktiskt vila i helgen och stå nakenfis i hagen. Det är ju plussgrader här och vindstilla (för en gångs skull) och med tanke på att Russ har en fäll som en mammut kan avundas så kan han faktisk stå utan täcke nu!! Om några veckor får väl saxen åka fram igen men det tänker jag dra ut på in i det längsta!

Laddar med lite världscup

Missade att publicera detta inlägg så det är lite sent men här är det ändå!

Jag sitter här och kollar världscupen i hoppning på svt play. Jag är hopplöst efter då denna sändning är från två veckor sedan! Sedan ska jag iväg och hålla i Pay and Jumpen vi ska ha där hemma. Ännnu är det inte försent att anmäla!! Jag har äntligen skaffat mig ett par termobyxor så i dag ska jag inte frysa i alla fall!

Tömkörningen av Russ fortsätter och nu har jag lyckats att pricka in och vara helt själv i ridhuset! I går tränade vi på övergångar och lite samlingar längs med spåret. Jag tror att Knatten skulle kunna lära sig passage ganska lätt om man bestämde sig för att göra det. Vi gymmade även över skritttbommar för att Knatten ska få lyfta och sträcka på benen. Först med lite längre avstån i mellan och sedan med lite kortare avstånd. Jag kör i repetitioner precis som när man styrketränar själv. Jag ska enligt min sjugymnast göra 10-12 repetitioner på mina övningar så då får Russ göra det med! Han såg fortfarande fin och fräsch ut och har börjat få in lite svävmoment i traven. Han försöker även att galoppera mellan varven fast han inte får! Nu är det inte så lång tid kvar innan jag får sitt upp igen:)!! Om inget oförutsett händer då vill säga. Jag såg allt hur han spökade runt i hagen senare på kvällen. Hästen har inga som helst problem att röra sig i alla gångarter på väldigt liten yta.

Knatten får för tillfället inte gå i den stora hagen eller ihop med någon annan häst vilket jag gärna vill att han ska göra annars. Men stora hagen är väldigt ojämn nu när det är fruset och jag vågar faktiskt inte riskera att han vrickar sig av den anledningen. Sedan är det ingen annan häst i vårt stall som gillar gå ihop med Knatten eftersom han är så himla jobbig, han vet aldrig när det är dags att sluta. Han måste gå med en häst som säger ifrån skarpt men vänligt och som inte är allt för mycket för att leka. Knatten kan stå och gnabbas i evigheters evighet om ingen sätter stopp för honom. Vissa hästar blir tokiga på honom och antingen smäller det eller så hakar dom på och då kan det bli lite för bra med lekandet. En tålig lite, tjurig bestämd men ändå snäll häst krävs. Som det är nu har Knatten långa sessioner med grannhästarna i lilla hagen och beroende på vem det är så är det gnabb eller hångel som står på agendan.

Nu frukost och sedan iväg!!