onsdag 30 juli 2014

God morgon

Då var det fint väder här igen och förhoppningsvis så håller det i sig så att vi kan få in den sista halmen innan jag ska iväg eller semestern är slut!

Jag måste göra en dementi här och nu! Jag vet att jag någon gång här i bloggen skrivit att jag har bra balans, jag tar tillbaka det! I går drattade jag av ponnyn igen!! Visserligen vickade hon på sig lite mer än sist, men ändå. Jag tyckte ändå inte att hon bockade så farligt så att jag nödvändigtvis var tvungen att åka av? Men det gjorde jag och det med besked också. Jag slog i både skallen och min axel, givetvis den högra där metallplattan sitter, just där är jag nog extra känslig för jag är rätt öm där i dag! Det grämer mig något fruktansvärt att jag inte satt kvar! Kan man tappa balanskänslan med åldern eller har jag bara haft tur det senaste seklet, undrar jag? 

Efter ponnytrill red jag ut på stubben, är det inte helt fantastiskt med stubbåkrar? Jag tycker det i alla fall, min stadshäst var skeptiskt? Snacka om att stå mot i början och slingra runt för att ta sig ut till " säker" mark, grusvägen vill säga. Han var verkligen brydd över att det var ojämna färgskiftningar i stubben, ni vet det blir ju linjer i den där man kört och så är det lite blottad gjord här och var och ojämnheter i strukturen! Hu sa Knatten som är van vid att ridas på fibersand, grusvägar, klippta gräsmattor och asfalt. Det är verkligen nyttigt för djuret att vara på landet ett tag. Förra året var han mycket skeptisk till att gå i högt gräs. Snacka om fisförnäm! Gud vet vad han sagt om man tagit ut honom i en riktig skog, han hade väl varit rädd för träden misstänker jag. Vi gick även över "bron" med mig på ryggen utan att han gjorde en stor affär av det. Jag har inte gått över den sedan en av hästarna här i byn gick över och ner i ån. Det är inte min historia så det skriver jag inte om här. Men det var verkligen obehagligt. 

I dag fortsätter nog stubbträningen det är bra för framåtbjudningen, sedan får Knatten vila helt veckan då jag är borta. Sedan börjar det bli dags att tänka på att ta in honom till Lund igen och frisera till honom så att han ser lite mindre lantlig ut. 

Nu ska jag kolla lite i TDB och sedan iväg för att byta kläder till Mathea för femtioelfte gången. Den ungen är svår att handla kläder till men hon kan ju inte gå i sina nattlinnen ute bland folk, det är det enda hon haft på sig hela sommaren, så därför måste jag handla kläder till henne. Vi hörs! 

                                 
Efter att bilden togs vände Knatten tvärt och ville springa på andra hållet!! Två traktorer och en tröska var lite väl magstarkt i Knattens värld!

Halm i morgon igen?

tisdag 29 juli 2014

Tränar inför Kreta

Jag ligger i hårdträning för att klara av värmen när vi kommer till Kreta nästa vecka. Jag brukar bli helt förlamad när det är varmt och förra sommaren gjorde jag inte många knop. Men denna sommaren har jag ett helt nytt förhållningssätt till värmen. Jag aktiverar mig och gör saker hela dagarna fast det är varmt och jag helst vill ligga inne vid fläkten. Jag kommer att vara jättesliten när jag är tillbaka på jobbet igen.

Förra veckan började det med storröjning av mammas "förrådsrum" som hon har i sitt hus, tänk samlare så får ni en bild av hur det såg ut! Jag och min syrra körde iväg ett fullt släp med skräp till tippen och organiserade upp det som blev kvar, det tog nästan två dagar. Sedan var det träning och tävling med Knatten i fyra dagar och lite småfix här hemma. I söndags fortsatte jag i rena förskräckelsen med att högtryckstvätta två bilar och släpet för att sedan åka in till Lund och hämta hö.

I går gick det av bara  farten att åka och handla mat till Knatten och besöka Biltema för att köpa fix till släpet. Jag ångade på (bokstavligt talat) med att  med att måla mellanväggen i släpet och täta lister med silikon. När det var färdigt åkte jag in till Lund och tog in 400 balar halm med gänget där inne? Som ett litet experiment vägde jag mig innan jag åkte för att ta in halm i 40 graders värme. När jag kom tillbaka och vägde mig igen var jag 1,5 kg lättare!! Ni kan ju bara förställa er hur mycket man svettades där på loftet. Nu är det bara 1000 balar kvar att langa in;)! Jag sitter nu och väntar på att klockan ska bli fem så jag får ta in nästa 400 balar! Det hade varit skönt om man fick in allt i denna veckan så att det är klart innan jag åker till Kreta.

Under all denna aktivitet från min sida så har Knatten fått vila i två dagar. Jag hade den goda föresatsen att rida på kvällen i går men efter att jag mockat hagen så tog min bensin verkligen slut! men i kväll ska det ridas på stubb så att stråna yr! På lördag åker vi till Kreta och då har jag verkligen förberett mig på värmen, det kommer att kännas svalt när man bara ska slappa i värmen i en solstol och inte ränna runt som en skadskjuten råtta.



söndag 27 juli 2014

För varmt för att blogga!!

Jag har inte orkat skriva här på ett bra tag nu eftersom jag och värme inte jobbar så bra ihop! Jag har dessutom inte haft tid att skriva då jag och Knatten har varit iväg på intensivträning i Helsingborg hos Thomas Hammar. Knatten har stått uppe på Helsinborgs Fältrittklubb i fyra dagar och har fått hoppa, hoppa, hoppa för att få honom att lossna både mentalt och fysiskt. Hemma har jag fått hjälp av Bästa Grannen med markarbetet och nu känns det som att vi kanske är på rätt väg? Men det återstår ju att se till hösten.

I onsdags hoppade vi en låg bana med fokus på framåtbjudning och flyt. Knatten bröt ut en gång men var i övrigt fin. På torsdagen hoppade vi en lite högre bana med samma hinder, då började jag känna igen min häst från förr innan allt strul började. på fredag var det sedan dags för tävling där vi red 1.10 och 1.20 där han var nolla i båda klasserna. 1.10 kan ni se på filmen här med Vilda Hilda som kommentator. Tyvärr missade jag att fas två började efter omhoppningen så jag red lite långsamt till att börja med, men just nu är det inte viktigt att rida fort utan att rida felfritt. 1.20 var en tidshoppning men det struntade jag dock lade jag upp ett lite högre tempo från början och vi fick till en bra runda med flyt och bra känsla.

Vi avslutade bootcampen på lördagen med en 1.20 där vi hade två ner men det var i övrigt en hyfsat bra runda trots att Knatten var lite trött. Knatten hoppade så sjukt bra ute på framhoppningen. Han hoppade verkligen med hela kroppen så nedslagen han fick sedan var verkligen inget jag beklagade mig över.

I dag är han tillbaka i hagen och där kommer han få gå och skräpa hela dagen i dag, det är han väl värd. Nästa vecka får han gå måndag till fredag och sedan är det helt och hållet vila för honom i en vecka då jag är i Grekland med mamma och dotter. Sedan sätter väl cirkusen igång på riktigt och då ska han gå 1.10 och 1.20 tills han är helt stabil där innan vi går upp i 1.30 igen. Jag får tänka att han ridmässigt är som en femåring igen. Han har ju gått så länge och sparat olika delar av sin lekamen och först nu börjat använda den som han ska. Det får helt enkelt ta den tid det tar även om det känns lite trist då han ju faktiskt är åtta år och borde gå 1.40 minst.










D

lördag 19 juli 2014

I backen

I går åkte jag av så att det visslade om det. Vi skulle galoppera med ponnyn för första gången. Det var läskigt sa ponnyn och körde ner huvudet och vickade lite på sig så jag gled av som en klick smält smör. Ponnyn och jag var nog lika förvånande när jag drattade av. Jag blir alltid lika överraskad när jag ligger på marken, det finns liksom aldrig med i mina beräkningar att jag ska åka av?? 

I dag var jag och lilla dockan lite met förberedda och vi galopperade så fint i båda varven. Sedan red vi runt ett varv på helt egen hand, eller nästan, runt ridbanan innan vi avslutade dagens pass. Efter ponnyridningen blev det Knatteskutt med Bästa Grannens hjälp. Jag märkte att det faktiskt har börjat ge resultat med att få Russ kvickare och mer uppmärksam på mig. Han svarar ganska bra framåt nu så det känns som att vi kanske är på rätt väg. 

Säljes!

Säljer ett par Prestige Dinafit! 
Stl M 
500:- 

torsdag 17 juli 2014

Första galoppen över stubb och lite tankar....

I dag var det premiär för galopp över stubbåker, men det är inte det jag ska skriva om! 

Jag började att skriva ett inlägg i morse där jag svarade på en kommentar som Silverbjälke hade lämnat i det förra inlägget! Naturligtvis försvann det inlägget och detta kommer naturligtvis inte alls att bli som jag tänkt mig, men jag försöker ändå. Silverbjälke påpekade att jag skulle tänka nytt och det är även något som jag själv varit inne på. 

Jag har funderat på att börja träna för någon ny tränare. Visserligen började jag ju i våras att träna för Maria Gretzer vilket har gett mig väldigt bra input. Nu har denna kvinna många järn i elden så det där med kontinuitet blir det lite si och så med. Jag behöver regelbundenhet då jag har lätt för att glömma och ständigt måste påminnas om vad jag ska jobba med, så jag vill gärna att träningarna ska vara varje eller i alla fall varannan vecka. Jag provade att träna för en ny tränare förra veckan och han la mycket fokus på att rida framåt eller han la all fokus på att rida framåt. När jag tyckte att jag red frat jättemycket, så skulle jag rida ytterligare mer fram! Likadant fick jag rida för Bästa Grannen i går.  När man får till det och Knatten verkligen går fram och lyssnar då är det en helt fantastisk känsla! 

I dag red jag ut en lång runda och försökte verkligen vara noga med att när vi skulle framåt så skulle vi framåt och när vi skulle sakta ner eller göra en övergång så skulle vi göra det. Detta utan att Knatten segar ut och blir lång, långsam och seg, vilket han gärna blir i alla former av övergångar, både avsaktningar, igångsättningar och halter. Knatten måste bli kvickare och mer uppmärksam på mig och jag måste vara snabbare, tydligare och noggrannare än vad jag är. Lyssnar han inte så måste jag se till att han gör det genom att vara väldigt tydlig med vad jag vill. Här kompletterar jag och Knatten INTE varandra då vi båda är ganska ofokuserade och okoncentrerade båda två. 

                                    


onsdag 16 juli 2014

Åttaårskrisen.....

Här har det inte varit så mycket klackarna i taket men nu börjar dom i alla fall att röra sig lite på golvet igen! Det här med ridning är verkligen något som påverkar en otroligt mycket även utanför hästlivet. Jag tror att dom flesta som håller på med hästar kan relatera till det här på ett eller annat sätt. Är hästen halt är livet åt skogen, går det dåligt i ridningen så är man även rätt värdelös på allting annat man tar sig för (jag är det i alla fall), går det bra på en tävling är man även världens bästa fru och mamma, kommer man hem från ett givande träning är man en fantastiskt rolig och spirituell person att umgås med! Som sagt det som händer i stallet stannar inte i stallet, även om det kanske borde det! Så därför sitter jag här nu på min efterlängtade semester och slösar bort tiden med att fundera på min ridning! Helknäppt faktiskt. Därav de terapeutiska inlägg som dyker upp här lite då och då! 

Jag har den sista tiden kommit in i en hästlivskris, åttaårskrisen. Nu är djuret inte unghäst längre, nu ska han prestera och det är jag som ska få honom till det. Knatten trivs bra med att vara en brat så han tänker kanppast lägga två hovar i kors för att förändra sig. Allt hänger på mig! Är jag kvinna nog för denna uppgift? Har jag förmågan och kunskapen, är jag en tillräckligt bra ryttare? Just nu tvivlar jag verkligen på det! Hitintills känns det inte som jag gjort något direkt fantastiskt jobb precis

Som vid livskriser så tänker man en del, är det dags att gå vidare och byta riktning helt!? Jag kanske skulle lägga det här med hästar helt på hyllan och ägna mig åt lämpligare sysselsättningar som knyppling eller något. Knyppling kan väl knappast kullkasta ens självförtroende på samma sätt som ridning, eller? Kanske trädgårdsskötsel om inte annat så skulle det ta lika mycket tid som i stallet om man nu skulle oroar sig för sysslolöshet! Eller varför inte bli en soffpotatis och kolla på netflixserier hela dagarna? 

Eller så får jag heltenkelt ta mig och Russ i kragen och ta oss igenom åttaårskrisen. Jag fick en del tips av Bästa Grannen i går så vi börjar där! Nu ska jag ut och rida in en ponny, det är lite lagom svårt! 

Definition:
Kris innebär att den  gamla kartan inte fungerar längre och att någon ny inte förefaller  finnas i sikte. Du kan inte gå tillbaka till det gamla och ser ingen framtid. 


måndag 14 juli 2014

Positiv

Något positivt i alla fall. Jag har sökt in till två utbildningar på distans och kommit in på en och står som reserv på en! Hur katten jag nu kunde bli reserv? Jag har ju bra betyg och meritpoäng?? Ja ja man kan inte få allt här i världen! 

Längesedan vi sågs

Hej igen jag har börjat min semester och då blev det även lite semester för bloggen! Jag är en rutinmänniska och när mina rutiner bryts så tappar jag lite fokus här i livet. Början av semestern tillbringade jag i Falsterbo där jag har jag tittat på massor med fem och sexåringar och några sjuåringar. Så jag har sett mängder med fina djur! Nu skulle man ju tro att detta skulle inspirera men tyvärr har det fått motsatt effekt. Själv sitter jag här med en åttaåring som för tillfället inte går bättre än en gammal trock ridskolemärr. Att då se alla dessa fina småtttingar leverera får mig bara att misströsta ännu mer då det gäller mitt eget djur. 

Jag har kommit fram till att jag har gjort fundamentalt fel med Knatten så det är inte hästen som gör mig besviken utan det är mig själv jag är besviken på. Jag har lyckats att helt sabotera en fin häst som nu kommer att hamna i den grå massan av 1.10 hästar med en medioker ryttare på ryggen som harvar runt på lokala tävlingar år efter år. Det vägrar jag då säljer jag hellre hästen och slutar rida än att hamna där! Se där nu fick jag satt ord på det jag känt den sista tiden med min ridning, med hästar, med tävlande! Luften har helt gått ur mig. Kanske känns det bättre i morgon, vem vet! Over and out Bittertittin! 

                           

söndag 6 juli 2014

På väg hem ifrån Falsterbo

Det är nu man undrar varför man inte gick på toa INNAN man körde ifrån Falsterbo?!!? Glömmer alltid att den där bron finns! 

torsdag 3 juli 2014

Vi traskar över broar och två dagar kvar....

Jag fortsätter att längta till semestern som nu är inom räckhåll!! i Går red jag ut med Russ och gick över inte bara en utan två broar över Höje å!! Först tog vi oss över den bro som cykelvägen går på, den är asfalterad och mer som en vanlig väg än en bro, den kom vi över, nästan,  direkt! Sedan kom då BRON, en träbro som går över ån och där ån, enligt Knatten, flyter alltför nära under hovarna.

När vi först kom fram blev det tvärstopp och vändning på bakben. Då hoppade jag av direkt och ledde över honom vilket gick rätt så smärtfritt och snabbt. Sedan gick vi fram och tillbaka några gånger med mig på marken och stannade och tittade ner på floden som rytande forsade fram under Knattens hovar, ja enligt Knatten då! Enligt knatten var den även fylld med hoppande hajar. Allt jag såg var möjligtvis skymten av en och annan guppy i en å som flöt ganska trögt och stilla under oss, men allt är ju relativt. Sedan satt jag upp och så traskade vi över den några gånger till. Filmbevis finns på Instagram!!


onsdag 2 juli 2014

Ses vi i Falsterbo??

Hej kära läsare (ni har ändå blivit några stycken) ska ni till Falsterbo någonting? Om ni ser mig, eller mest troligt hör mig, kom fram och hälsa vet jag, det hade varit kul att se er även IRL. Är det ok att jag hoppar på er och säger hej om jag ser er? Jag har inga som helst skrupler och är helt distanslös så om ni inte vill att jag skall överfalla er så säg till innan. Vissa av er vet jag ju hur ni ser ut, andra inte. Ni vars bloggar jag läser som är mer anonyma kan ju känna er säkra men ni får gärna ge er till känna om ni springer på mig i folkvimlet!
Så här ser jag ut från min bästa vinkel!!

Tre dagar kvar......

Jag fortsätter att räkna ner dagarna till semester och Falsterbo. Jag rullade ur sängen i morse nu när jag skulle gå upp. Inte för att jag i går åt ansenliga mängder carbonara utan för att jag hade så förbaskat ont i ryggen. Jag är helt övertygad om att det är stolen på jobbet som gör det för jag är mycket bättre i ryggen efter det att jag varit ledig. Därför längtar även min rygg till ledigheten och att slippa den där förbaskade kontorsstolen. I mitt naturliga tillstånd, alltså utanför kontoret, sitter jag väldigt sällan ner på min bakdel, antingen går jag omkring eller så ligger jag. Att sitta är för mig är ett nödvändigt ont. Ska jag sitta så har jag väldigt svårt för att sitta stilla någon längre stund och jag kan INTE bara sitta rakt upp och ner på en stol, utan jag ålar runt på stolen som en skolunge med ADHD.
Ja där fick ni lite info om mig och stolar....
 
I går premiärred jag Knatten i Knästorp. Jag och Bästa Grannen började på Andra Grannens ridbana och avslutade en liten tur ner till dammen. Jag hade väntat mig att Knatten skulle kännas lite trög och trött, men det var tvärtom han kändes väldigt positiv och pigg. Det är en rätt skön känsla att bara gå igenom trädgården och hämta hästen och sedan rida förbi sitt eget lilla hus. Sedan är det bara att gå in igen när man är färdig.
 
Trots att det är bekvämt att ha hästen "hemma" är det inte något jag drömmer om annars. Jag är alldeles för bekväm och lat för att kunna ha ett eget stall eller en gård. Det är ju med nöd och näppe jag kan hantera ett litet hus och en trädgård. Hur katten skulle jag då kunna sköta ett eget stall. Då är det ju inte bara hästarna man ska ta hand om utan allting annat som ska skötas, staket, hagar, ridbana, stall mm. Alltid är det något som går sönder och alltid är det något som skall underhållas eller fixas.
Det är verkligen inget jag skulle vilja syssla med efter åtta timmars arbetsdag när det regnar och är mörkt. Då är det skönt att åka till ett stall där någon annan fixar vattenkoppen då den frusit och någon annan fixar stoppet i avloppet eller lagar staketet som är sönder. Jag kan då ägna mig åt det jag vill göra, sköta om min häst och rida.
 
Hur tänker ni där ute i stugorna är drömmen en egen liten hästgård med hästarna hemma eller är det att ha hästen uppstallad med fullservice?
 

tisdag 1 juli 2014

Lyssna lite till!

Peder Fredricson och häst. Foto: Sveriges Radio

Fyra dagar kvar....

Nedräkningen fortsätter. Jag undrar om jag någonsin tidigare har längtat så mycket till semestern som i år? Förmodligen! Just nu är det enormt segt att gå upp på morgonen och ta sig iväg till jobbet. Jag har inga möten inbokade så all tid tillbringas på kontoret och det gör mig oerhört rastlös. Tyvärr har jag inte heller så mycket att skriva ut så jag kan inte bryta stolsittandet mot promenader ner till kopieringsrummet, något jag annars gärna gör.

Jag vill inte sitta på ett kontor jag vill vara ute! Jag vill sitta i solen och dricka kylda drycker och läsa deckare, jag vill gå runt på Falsterbo och göra av med pengar, jag vill boka en sista, sista minuten resa och ta med mig Mathea till sol och hav, jag vill rida, jag kan till och med tänka mig att gräva i trädgården. Jag vill ha SEMESTER NU!!

Lite allmänt!

Ja så har ännu en helg gått och nu är det endast en vecka kvar innan jag går på semester! Första veckan av semestern blir det en del Falsterbo för att heja på Slips och M som har kvalat in till sexårs. Tur att en av Grabbarna Bus gör som man ska i alla fall. Knatten går nu i hagen bakom trädgården och jag var ute och hälsade på honom och gav en morgonmorot när jag gått upp. Ganska mysigt. Han går med det pyttelilla russet Fanta och dom är lika ointresserade av varandra båda två. När vi precis släppt in Knatten i hagen så tror jag knappt att han fattade att lilla Fanta var en häst.

Knatten såg så nöjd och harmonisk ut nu på morgonen så de kändes bra i hjärtat. Våra hagar uppe på LCR är ju inte dom mest ultimata hagarna precis, dom små hagarna är som uteboxar och den "stora" hagen roar Knatten föga. Det funkar ändå att ha hästarna där om dom rids ordentligt och Knatten förefaller att trivas bra för han är lugn och harmonisk i stallet. Men några veckor om året vill jag ge honom möjlighet att gå i gräshage och bara vara häst, det känns  gott i hjärtat att låta honom få dom här veckorna.

Nu ska Knatten inte vila i sommar utan han ska gå då jag anser att han vilat nog för ett tag framöver. Däremot kommer jag kanske inte att rida fullt ut precis hela sommaren utan lägga in kortare viloperioder på några dagar här och där. Under sommaren kommer jag att lägga fokus på att bygga upp honom i kroppen och börja om lite från början när det gäller hoppningen. Jag tror att jag gått alldeles för fort fram och att jag nu får betala för det. Knatten är talangfull, vilket har lurat mig och fått mig att inte vara så noga med ridningen på marken som jag borde ha varit. Men man lär så länge man lever och ännu är det inte för sent att göra om och göra rätt. Det är ju det som är så fascinerande med ridningen att man hela tiden kan förbättra sig och att man ständigt lär sig något och blir lite klokare och förhoppningsvis duktigare över tid.

Nu iväg till jobbet, nedräkningen till semestern kan börja!!