måndag 31 augusti 2015

Dagarna går

Ännu en vecka är avklarad och en ny påbörjad. I torsdagas hoppade jag Metallic för Jacob. Vi har ju inte tränat på väldigt länge så det gick som det gick, jag fick studsa lite rumpa mot den fina fiberbottnen på Borelund. Enkelt  förklarat jag såg ett avstånd, sen försvann det och jag fantiserade ihop ett nytt som, ja, bara fanns i fantasin. Det hela resulterade i att Metallic inte hade en chans utan fick gör det bästa av situationen, eller det bästa hade varit att stanna, men Metallic vill ju så väl så han hoppade ändå. Lite så där käckt genom hindret med bommen vid bogen eller mellan benen någonstans. Bommen åkte iväg tio meter och jag hängde på halsen. Någonstans där fick Metallic nog av mig (han har min fulla förståelse för det) och vände med en kvick snärt på halsen så att jag stöp i backen.  

Om jag hade varit lite kvickare på benen hade nog ingen hunnit se det hela?? Efter det skärpte jag till mig och då gick det hyfsat bra på slutet. Eller bra och bra? Jag hann även under vår runda hoppa kombinationen med ett galoppsprång i stället för två och avstånden blev lite hipp som haver mellan varven. Men avslutningen på dom sista hindren blev bra i alla fall;)! Jag blev lite rädd efter att jag brakat genom det där hindret och flugit av därav ett galoppsprång i kombinationen!! Det finns ingen logik i min rädsla för jag trycker nog hellre av dom lite långt ifrån än att rida lite intill när jag blir osäker. Typ "anfall är bästa försvar ridning".  Hur som haver lite stel i ryggen är jag fortfarande men inget som en duktig kotknackare inte kan knacka loss.

I fredags fick Harry bara lulla runt  över lite bommar på lina i grimma och gå och äta gräs en stund. Sedan skulle Harry INTE lämna gräsplätten och gå hem. Han kan verkligen plantera sina fötter i marken när han vill. Men då brukar jag snurra runt honom några varv och sedan går han dit jag vill. Än så länge har han inte gjort så här vid ridning men några gånger när han ska ut ur boxen och när där finns hö kvar. Men, men på något sätt ska dom ju protestera de där ungdomarna!! En annan grej han börjat med är att han inte vill bli lindad. Jag satte på honom kyldamasker häromdagen och dom gillade han INTE, efter det är han ytterst skeptisk till lindorna. Men jag är alltid envisare än Harry så lindor blir det oavsett om han vill eller inte! Jag är i alla fall uppvärmd när jag ska rida!!

I övrigt är Harry en lite pärla och han börjar bli stadigare och stadigare för varje gång jag rider honom. Jag rider först en stund i paddocken och sedan rider jag ut en liten runda. Det verkar vara väldigt svårt att få med sig någon ut på en tur så då får vi ge oss iväg på egen hand men då vill jag att han ska vara lite rastad först. Det hade varit skönt att bara ge sig ut direkt men omgivningen är lite för farlig för ge sig iväg med en häst som är grön och inte rastad!


söndag 30 augusti 2015

Läsa lite till!

Nu över till liter roligare litteratur! Jens Fredriksson är en inspirerande person med en gedigen kunskap, läser ni hans blogg på Hippson? Om inte gör det, där finns mycket klokskap att ta till sig! 

Visst är det fantastiskt med hästar och ridning, att det alltid finns mer att lära och mer att utveckla hos sig själv! Ju mer man själv utvecklas och lär, ju mer kan man utveckla och lära hästen! #detäraldrigförsentattblibättre

Studier pågår!

Varför o varför måste det vara så tråkigt att läsa teori??? 

fredag 28 augusti 2015

Här är det ni väntat på!

Jag känner att jag ägnar alldeles för få inlägg åt "dagens outfit"! Så håll till godo här kommer ett med några av mina bästa outfits genom åren!!
 
 
Den här hade jag sommaren 2012 eller något! Formlösa manchesterridbyxor med färgfläckar, leopardmönstrade la cross på fötterna, två helt urtvättade tröjor med små  hål överallt och så dotterns urväxta mössa inköpt på Willys i tiokronorslådan!

 
Den här talar för sig själv. Någon form av pyjamas till häst men varför inte använda den som vinterjacka??

 
Den här är också ganska snygg! Vem behöver en termokjol när man lika gärna kan knyta en gammal flece om rumpan. Stilrent och snyggt. Kombinera detta med tjocka mönstrade strumpor. Givetvis så har jag favoriterna som hängt med i många år, de leopardmönstrade skodonen

 
Detta är en av mina personliga favoriter, som jag gärna har på mig när jag tar en kvällspromenad! Onepiece från barnavdelningen på H&M. Den färglada jackan med snygga detaljer i reflex och min favorit assecoar under armen, ett styck besatt jackrussel. 

 
Sist men inte minst The Overerall med hjärtmössa från Rusta!
 
 

Uteritt

Harry och jag red ut på riktigt i torsdags. På riktigt innebar att vi inte kunde se stallet där vi red och att vi red längs med en trafikerad väg. Meningen var att vi skulle ha sällskap men nu blev det inte så och därför fick vi ge oss iväg på egen hand.

Vi red inte så långt längs med den trafikerade vägen men tillräckligt länge för att möta en bil som till att börja med inte hade en tanke på att sakta ned. Suven hade nog planerat att blåsa förbi oss i styva 70 men jag vinkade hysteriskt för att signalera att han skulle sakta ned, varpå han gjorde det typ mitt framför mulen på Harry. Jag tror dessutom att anledningen till avsaktningen var att han fick möte av en bil som kom från andra hållet, kanske  han någonstans i sin mycket lilla hjärna förstod att det inte skulle funka att blåsa förbi ett styck 600 kg häst samtidigt som han höll på att få möte av en annan bil?

Vad är det för fel på folk? Även om man inte känner till hästar eller deras beteende så kan man väl kanske någonstans förstå att levande varelser inte är helt att lita på. Man kan kanske se på hästen som en cykel, alltså potentiell fara för att det kan vingla till, eller?? Tydligen inte med tanke på att det är tal om att man ska behöva vara naken när man är med häst på en väg;)!

Hur som helst så kan man nog säga att Harry är rätt trafiksäker för han tog det hela med ett stort lugn, trots att han var ganska spänd. Efter mötet med bilen skrittade vi in på en liten grusväg med hus på varje sida. Där var det mycket att titta på för små oerfarna hästar, brevlågor, presenningar, trädgårdsstatyer och sist och faktiskt minst en pytteliten shettis som enligt Harry var det absolut läskigaste på hela vägen. Där vägen tog slut och gick över till en gräsväg eller banvall vände vi om och skrittade tillbaka. Sedan avslutade vi vår tur med galopp på grässträngen som går runt fältet utanför stallet.

Harry var ganska spänd under vår tur och smög fram vissa partier. Det känns som att han litar på mig rätt så bra för manar jag på honom med rösten och skänkeln så fortsätter han hela tiden framåt. Jag pratar väldigt mycket med honom hela och säger till honom att han är en modig och duktig häst!

Jag vill förtydliga att jag först longerade och red i paddocken en stund innan vi gav oss ut. Jag har ju blivit gammal och förståndig!! Efter ridturen var Harry helt slut och somnade nästan på stallgången. På fredag får han vila för då ska jag förhoppningsvis hoppa Metallic för Jacob. Vilket verkligen är på tiden!!





torsdag 27 augusti 2015

Planering

Jag är ju inte den som brukar planera så värst noga utan har nog mest en grovplanering i huvudet. Denna grovplanering följer jag mer eller mindre! Med tiden har jag blivit mer seriös och med Harry tänker jag faktiskt vara RIKTIGT seriös. Jag har därför suttit och skissat på en planering för de kommande veckorna. Jag utgår ifrån att lille häst ska gå ca 4 dagar i veckan och att passen ska vara så varierade som möjligt gällande underlag och innehåll.

Som utgångspunkt har jag "Flyingemodellen" gällande antal pass han ska gå i veckan och där man rekommenderar att fyraåringar ska gå fyra dagar och sedan vila. Det jag funderar på nu är om det bästa är arbete varannan dag eller arbete ca två dagar och vila 1-2 dagar i mellan. Jag har gjort en planering där han vissa dagar ska gå två dagar på raken och då vilar två dagar och där han vissa dagar går en dag och vilar en och sedan går en dag. Detta lite beroende på vad passen skall innehålla. Jag tänker till exempel att jag inte ska rida ut en dag då han vilat dagen innan, då jag inte känner mig helt övertygad om att han är så van vid mig att uteritt är bra att göra efter en dags vila. Ni som är haja på det här med unghästar får gärna komma med råd och förslag.

Jag har visserligen haft en rad unghästar men dom har jag inte varit så himla noga med utan har tagit deras ridning dag för dag. Lite ridning här och lite vila där som det har fallit mig i smaken. Men den här gången är det "gör om gör rätt som gäller"

Jag har även ridit ut mycket med mina tidigare unghästar men då har dom stått uppstallade med möjligheter att rida ut som varit idealiska för unghästar dvs ingen trafik eller bebyggd omgivning, alternativt väldigt lugna och medgörliga unghästar! Dessutom hade jag förr om åren inget risktänk överhuvudtaget och tyckte inte alls att det var några som helst problem att rida ut och galoppera på ett fält på en häst som var sutten på tre gånger innan.

Med åldern har jag insett att:
1. Fan vad man slå sig om man trillar av!
2. Fan vad hästen kan slå sig om man trillar av!
3. Hästen kan försvinna om man trillar av!
4. Hästen kan åsamka andra skador om man trillar av!
5. Fan vad jobbigt det är om man trillar av och att det är NÅGON ANNANS häst som skadar sig eller åsamkar någon skador, eller försvinner!!

Så jag tänker att det här med att rida ut på en ej helt utvilad häst är ett bra sätt att tänka! Gällande övrigt arbete så är det som vanligt att man får tänka på underlag, innehåll och syfte med arbetet! Jag har även lagt in en hel veckas vila för Harry för återhämtning av kropp och knopp, då jag ändå ska åka bort halva veckan så tyckte jag att det kan passa bra! Nedan ser ni lite hur jag skissar på att lägga upp de kommande veckornas träning, om ni nu kan läsa! Vilda Hilda vi kan nog inte kalla oss "Stall Oseriös" längre!!




Harry skuttar

I går var det dags för Harrys andra "hoppträning". Jag vet inte om Harry fick för sig att han skulle träna lite innan? Vid lunch ringde stallägaren och berättade att Harry hoppat ut från hagen, han var tillsynes oskadd men hade skavt av lite skinn på ena frambenet. Jag antar att han får arbeta lite mer på sin frambensteknik framöver;)!
 
När jag kom till stallet och kollade av honom såg han ok ut, lite skinnflådd men inte svullen eller varm så jag ansåg att han gott kunde vara med på träningen. Harrys hoppträning går ut på att han är med på framridningen och får hänga på att trava över bommar. Han var jätteduktig och travade fint över bomserierna i båda varven först bom, plank, bom och sedan rida rakt fram och trava över fyra bommar till, fatta galopp och galoppera längs med kortsidan för att sedan sakta av (dom andra skulle fatta galopp och lägga en volt mellan bomserierna). Han gjorde allting som han skulle så han har fattat vad bommarna var till för.
 
Jag var dessutom väldigt noga med att ta ut riktmärken och rida mot när jag red längs med spåret så Harry sprang inte ut i fältet med mig den här gången, jag försökte även att ha tyglarna korta(utan att dra honom i munnen) och då var det helt plötsligt mycket lättare att styra, tänka sig:)!
 
När vi travat serierna två gånger i varje varv vilade Harry en stund och sedan avslutade vi med att trava över två små hinder på ca 30-40 cm som stod snett igenom, två gånger över varje. Dom första tre gångerna travade Harry mer än hoppade över. Men när vi tog planket sista gången tog han ett litet språng och landade i galopp och galopperade spikrakt fram efteråt! Då ficka Harry jättemycket beröm och jag hoppade av och skrittade av honom från marken. Det hela tog väl en kvart- tjugo minuter men Harry var helt slut i både kropp och knopp.
 
I kväll tänker jag rida ut, då en av tjejerna i stallet kunde tänka sig att hänga med oss och visa en runda. Jag tänker som så att det är bra om han rids ut dagen efter han har gått ett "hårdare" pass. Då är han lite trött, då är det mindre chans att han hittar på något tokigt. I gengäld får han sedan vila två dagar på raken en dag i hage helt och en dag hage + promenad. Jag filar lite på hur upplägget arbete vs vila ska se ut för Harry framöver.  
 
Först hoppade Harry det här!
 
 
Sedan det här!!

onsdag 26 augusti 2015

Ett paket!!

Som blev fel:/

Korta tyglar

Jag hoppade Dante i går och det gick riktigt bra. Jag glömde tyvärr be Dressyrflickan att filma oss och det var synd. Jag hade gärna sett hur det såg ut eftersom det kändes så bra. Jag jobbar just nu väldigt mycket med min sits över hinder och min hand! Jag får gärna lite för långa tyglar, trots att det känns som att dom är korta;(! I går tänkte jag VERKLIGEN på handen och det fungerade!

Dante var lugn och fin med huvudet och det var inga problem alls att svänga. Jag kunde sitta och bara vänta in hindren och han fick till några riktigt fina språng mellan varven. Min position över hindren var också avsevärt bättre enligt min publik! Så igår var jag nöjd, nu ska jag bara göra likadant på Metallic då jag hoppar honom nästa gång. Förhoppningsvis blir det äntligen träning för Jacob på fredag, om han hinner hem i tid från Skyrup?! Jag ska be honom att hålla ett hököga över min sits och mina händer.

I kväll ska jag även rida Harry över bommar med hoppgruppen. Målet i dag är att vi INTE ska hamna ute i fältet. Stallägaren blir inte så glad då eftersom stubben nu är insådd. Harry har fått en liten ovana att pipa ut på fältet när han går i höger varv, jag tror att han sitter fast lite i nacken fortfarande och när det tar emot så försöker han komma undan och då är fältet ett bra ställe att sticka ut på enligt Harry. Jag får helt enkelt vara ännu kvickare än Harry och verkligen vara noga med att ta ut riktmärken att rida mot när jag rider på honom, jag har varit lite slarvig med det måste jag erkänna. Jag måste bli mer konsekvent i mitt ridande på alla hästarna och verkligen tänka på min egen position, hand och riktning. Att det ska vara så svårt att rida?? Men det är väl det som är tjusningen med det!

måndag 24 augusti 2015

Idétorka

Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska skriva om i bloggen just nu, därav de få inläggen. Jag har börjat hitta rutinerna för Harry, tyvärr är dom inte så väldigt inspirerande att skriva inlägg om. För hur kul är det att skriva om att vi red långsida, snett igenom, långsida och stor volt! Eller ett långt inlägg om dagen longeringspass, inte så där kul att läsa om heller, eller hur!

Jag tittar i alla fall in här för att säga att jag fortfarande finns och att ni inte ska glömma bort mig, jag kommer nog att komma på något att skriva om så småningom tills dess får ni vänta.

Four shades of Harry

fredag 21 augusti 2015

Kusiner på stubb

I går red jag ut båda kusinerna, Metallic och Harry! Dom är ju faktiskt kusiner, tror jag det blir, då dom har samma morfar! Harry fick galoppera på stubben utanför stallet och Metallic fick sig en tur på både grus, gräs och stubb. Man ska ju variera underlaget har jag hört.

Planen var att jag skulle hoppa Metallic men Jacob är i Skövde, som alla andra, så det blev ingen träning för honom och A skulle vila sin ponny så han skulle inte heller hoppa. Eftersom A inte heller skulle hoppa hade det inneburit att jag skulle släpa fram hinder helt själv och det kände jag mig inte jättesugen på, lat som jag är, så därför red jag ut Metallic i stället.

Så i dag har jag inte så mycket att rapportera om. I kväll blir det utgång med Pajen och i morgon ska jag ligga på soffan halva dagen och sedan åka på kräftskiva hos Veterinären. Så det blir en helg med ganska mycket hästprat men inte så mycket häst i realiteten!! Harry ska vila i dag och tömköras i morgon! 



onsdag 19 augusti 2015

Harry tränar

I går var Harry med på sin första träning! Vi red med i hoppgruppen den första kvarten och tränade på att gå över bommar och gå med andra hästar. Kul med andra hästar men svårt med bommar sa Harry! "Vad ska jag gör med dom här då, springa förbi, inte?? Ska jag gå ÖVER dom, med ALLA mina ben, vet du hur många ben jag har?" Var ungefär hans första reaktion. Sedan förstod han att han skulle gå över dom och det var väldigt mycket att tänka på för Harry så han fick ta en lite paus och stå helt stilla innan vi bytta varv. Sedan orkade han lite till. Efter några gånger så förstod han och gick över dom rakt i skritt för att avsluta med att trava över dom en gång! Sedan var Harry trött, jätte trött! Då hoppade jag av och skrittade av honom för hand. 

Harry är nog en fundersam häst till naturen, man riktigt såg hur tankarna virrade runt där inne i hans huvud när han mentalt försökte förstå vad det hela handlade om! Jag har sett ett litet mönster hos Harry vid inlärning. Först så försöker han göra det man begär av honom, fast han inte riktigt vet hur, sedan börjar han förstå vad det går ut på och börjar göra rätt, då måste han stanna upp och tänka ett tag. Sedan kan han fortsätta en liten stund till och sedan är det dags att avsluta. Ger man honom inte tiden att stanna upp och "tänka" så kan han börja protestera genom att till exempel vägra röra sig ur fläcken eller försöka springa undan!

När han tänker så får han en riktig "tänkarmin", han fäller ut öronen åt sidan och sjunker liksom in i sig själv och står och stirrar framför sig eller på mig! Efter det är han helt färdig i både knopp och kropp! Jag vill poängtera att jag på inget sätt tror att detta är något som Harry gör på ett mänskligt sätt men när man förmänskligar det man ser så ser Harrys inlärningsmönster ut ungefär så här. Om ni förstår vad jag menar?

Hur som helst så är han en riktigt rolig häst att jobba med! Han känns stabil och trygg i sig själv och han är positivt inställd till det mesta. Han protesterar lite då och då så humör har han nog men förhoppningsvis inte mer än man kan hantera. Det ska bli roligt att se hur det hela kommer att utvecklas framöver. Jag vet ju inte ens om Harry kan hoppa?? Jag hoppas att det ska löshoppas någonstans snart så att jag får se om han kan det han är skapt för att göra.

tisdag 18 augusti 2015

Blåsväder

Tack och lov så har det sluta att blåsa så våldsamt. Det ganska besvärligt att rida när det blåser tycker jag! För mig  så är det extra svårt att hålla fokus då och det är ju inte lätt för mig annars heller. Harry är lite extra svår att styra när det stormar då han ogärna går i motvinden utan heller vill springa åt ett annat håll! När Harry inte vill svänga ja då vill Harry inte det utan kan glatt pipa iväg åt andra hållet i stället.
 
Vi rider på en gräsbana som på en långsidan är utan inramning och som gränsar mot ett fält! Där brukar Harry försöka springa ut och han är riktigt kvick när han gör sina försök så ofta lyckas han trots att jag verkligen försöker passa på honom. Jag får skylla på att han är unghäst och ovan vid att bli styrd! När det dom här dagarna har stormat så har Harry varit extra olydig längs med denna långsida! En av de dagar det blåste mest så avstod jag faktiskt från att galoppera då jag inte kände att jag hade riktig koll på honom.
 
Annars så rider vi numera i alla gångarter utan staket! Det är rätt så svårt med en unghäst men kanske ändå bra för då får dom ju lära sig att går rakt fram utan stöd från en vägg?? Jag vet inte riktigt hur man ska tänka om det? Är det en för eller nackdel att rida unghästar på ett fyrkantspår utan staket! Nackdelen som jag ser det är ju att dom blir extra vingliga och då är det svårt att hitta någon jämn takt att rida i. Fördelen vet jag faktiskt inte riktigt vad det ska vara, någon?
 

fredag 14 augusti 2015

Cool Harry

I dag fick Harry en guldstjärna i sin bok! Longeringen har vi nog klarat av nu för det kom enbart en liten protest i höger varv. Nu longerade jag bara en liten stund innan jag satt upp så det var inte någon längre stund han fick springa runt mig. Vi började på ridbanan som fortfarande delvis var utan staket, Harry såg detta som en möjlighet att smita ut och då tycket jag att vi lika gärna kunde rida ute på gräsbanan.
 
Det blåste friskt, minst sagt och så jag var lite spänd på hur det skulle gå att rida till att börja med. Harry var bara lite, lite mer på tårna än vanligt så jag tyckte att vi lika gärna kunde rida utan staket som med. Så jag red ut på fältet i stället. Vägen ut på fältet gick förbi hösilagehögen där den lösa plasten stod som segel i vinden, vilket Harry tog sig förbi utan någon större reaktion. Lite smög han, men inte mer än så! Sedan red vi runt ute på gräsbanan mellan alla hinder som stod där.
 
Först var det lite svårt att svänga över banan men så fort Harry fattade vad jag menade med mina ledande tygeltag så knatade han på åt det håll jag styrde. Harrys svängradie är visserligen ganska stor, men det är typ tredje gången jag rider honom utanför Pajens ridhus som är 20x20 m, så jag tyckte att han skötte sig väldigt bra. Nu har vi ridit utan staket i alla gångarter också. Snart är det dags att rida på tur anser jag. Vi avslutade med att skritta av ute på stubben och titta på halmbalar, dom var lite läskiga men inte värre än att man kunde nosa på dom!
 
De största fördelarna  med Harry är nog att han tänker väldigt mycket framåt av sig själv och att han är modig! Goda egenskaper hos en häst! Jag gillar VERKLIGEN den här hästen! Han är dessutom en "hummare"! Alltså en häst som smågnäggar när han ser en komma i stallgången, det är ganska mysigt faktiskt!!
 
 
Så här trött blir man efter en ridtur!


Harry vill bestämma själv!!

I går longerade jag Harry och vi hade en riktig dust faktiskt. Harry vill helst inte gå i höger varv för där tar det emot lite mer än i vänster. I vänster varv är han som en ängel men i höger varv försöker han att vända och smita över i vänster varv i stället. När han inte får svänga till vänster så backar han. Tyvärr så var steketet nere på ena kortsidan av banan, vilket Harry märkte ganska snabbt och drog nytta av så att han kunde försvinna ut i periferin från banan.

Sedan skulle han INTE gå in där igen. Nu är jag ju ganska envis av mig och inte den som ger mig i första taget. Så efter lite trixande fick jag in honom på banan och han började sopringa runt mig fint fast hela tiden så drog han sig lite längre och lite längre mot hålet på kortsidan för att när han väl hade fått mig dit han ville så smet han ut igen!! Lite smart är han nog allt. När jag väl kommit på detta och bara tvärvägrade att flytta mig från min fläck när han började backa så gav han sig till sist och sprang fint i det högra varvet varpå han fick väldigt mycket beröm och strax därefter sluta springa runt.

Jag tror att det som nu suttit fast släppte och han kände att det inte var så jobbigt som han kanske trodde att det skulle vara? Vi får se i dag när jag ska rida honom om han vi ska ha någon mer uppgörelse vid longeringen innan jag sitter upp! Jag vill helst inte att det ska bli bråk när jag sitter på ryggen för jag har ingen från marken som kan hjälpa mig då, fast hitintills har han varit lättare att rida än longera!



Inte helt nöjd häst!!

onsdag 12 augusti 2015

Danteskutt och Harrytankar

I går hoppade jag Dante och det gick mycket bättre denna gången då jag faktiskt kom ihåg min lista.

Tittis Lista:
1. Stilla händer genom att håll ihop händerna.
2. Styr mer med benen än med handen, gör detta genom att fokusera på var jag har bogarna!
3. När jag tar ledande tygeltag får jag inte glömma att lätta på ytter så att hästen har chans att får plats med yttersidan!
4. Räta på överlivet och att inte gå med för mycket med det i sprången utan enbart gå med, med handen.

I några av de första anridningarna trillade jag dit och rattade, något mindre än förra gången men ändå
Sedan bet jag ihop och fokuserade och då gick det riktigt bra. Dante var betydligt nöjdare och vi fick till några riktigt bra linjer och språng på hinder. Enligt Mr B hade jag även en bra position över hindren.

Just nu är Dante den enda häst som jag hoppar. Metallic har vilat från ridning i två veckor helt och hållet. Han har haft det riktigt skönt och mysigt i Bästa Grannens hage och jag har kunnat vinka till honom från loggian. Nu är han tillbaka på LCR och S håller på att sätta igång honom. Han ska vila från hoppning denna vecka med. Sedan får vi se hur planeringen ser ut för honom framöver gällande träning och tävling! Just nu har S sådan ridabstinens så hon vill nog gärna ha sin häst på egen hand ett tag;)!

Harry promenerade för hand häromdagen då vi tittade lite på vägarna runt omkring vår anläggning. För att rida ut så tror jag att man måste rida längs med asfaltsvägar en bit för att komma till ställen där man kan trava och galoppera. Jag har checkat av hur han reagerar för trafik och det ser inte ut att vara några problem. Vi har träffat på stor lastbil, stor lastare och massor med personbilar, inget som bekymrade lille häst då i alla fall. Han är mer "frustig" inför vägmärkena! I dag ska han vila.

Jag måste sätta mig ner och göra en veckoplaneringar för Harry också. Jag hade tänkt att han får vila de dagar jag rider dom andra hästarna och sedan får han göra saker när jag bara har honom. Just nu är det mest, tömkörning/longering och paddockridning som ska planeras in eftersom start, stopp och sväng bör funka bra först, men såsmåningom vill jag ju även komma ut i "naturen" med honom och löshoppa honom.

Lite beroende på hur mycket han går framåt i ridningen och stärker upp sig så får jag se när det kommer vara dags att hoppa in honom också! Målet när året är slut är att han ska kunna gå rörelserna i ett LC program stadigt och inte för vingligt (det är väl några övergångar någon långsida, snett igenom och 20 diameters volter, eller?). I hoppningen borde han kunna ta sig runt en liten bana och kanske komma iväg på någon Pay &Jump på mycket låg höjd?
 
 

måndag 10 augusti 2015

Uppdatering Harrys lista

Jag har kunnat stryka över ytterligare några punkter på Harrys lista
 
Harrys Lista
  1. Stå uppbunden i stallgången och vara stilla,(börjar funka)
  2. Bli borstad på hela kroppen inklusive bakbenen och svansen (borstning av bakben innebär för tillfället risk för krossade knäskålar)
  3. Lyfta alla fyra benen (den får nog ta sin lilla tid)
  4. Bli badad och spolad
  5. Bli longerad i alla gångarter
  6. Bli tömkörd
  7. Sadel på ryggen
  8. Titti på ryggen
  9. Titti på ryggen i alla gångarter
  10. Bli lastad
  11. Åka transport
  12. Löshoppa
  13. Hoppa med Titti på ryggen.
  14. Förstå att det inte är enbart gräs som går att ätas 
Gällande lastning finns det en del att jobba med fortfarande, att åka släp verkar inte vara några problem för han står fint och still när man kör, eller han har gjort det de gånger (två) han åkt i alla fall;)! Elva av fjorton punkter har vi i alla fall klarat av på 1,5 månad. Inta så illa pinkat av lille Harry tycker jag!


Plugga!

Nu ska jag ta tag i det här med pluggandet, varje kväll ska jag läsa minst 100 sidor??  Eller i alla fall några sidor i körkortboken. Jag bestämde mig för ett bra tag sedan att ta BE körkort och har för längsedan införskaffat allt material som har legat väldigt prydligt och fint i en bokhylla. Typ sedan i början av årsskiftet ungefär! Nu har jag i alla fall tagit fram och öppnat bokskrället. Det var inte roligt att läsa för tjugo år sedan och det har inte blivit roligare under tiden som gått heller. Jag har även bokat och betalt teoriprov så nu måste jag läsa.

Först tänkte jag att hur svårt kan det vara med teori egentligen, jag har ju kört bil i hur många år som helst? Uppenbarligen hur svårt som helt visade det sig när jag gjorde ett testprov på nätet. Att jag får köra bil är ett under måste jag säga för enligt testet så var jag inte alls speciellt kunnig rent teoretiskt när det kom till bilkörning. Har ni som haft körkort länge testat era teoretiska kunskaper i dagsläget? Hade ni klarat teoriprovet? Eller är det bara jag som kört bil dom senaste tjugo åren och varit en ren trafikfara eftersom jag inte har den blekaste aning om vilka faror som kan dyka upp i en fiktiv korsning eller kan räkna ut bromsträckan, eller veta ja vad det är nu man ren teoretiskt ska veta när man kör bil?

Det är nog tur för alla min medtrafikanter att jag fräschar upp mina kunskaper gällande trafiken igen i alla fall om man ska se till det test jag gjorde!!






söndag 9 augusti 2015

På egen hand!!

Då var det avklarat, vi har ridit utan stödhjul för första gången! Harry var lite vinglig till att börja med, men var snäll och lugn hela passet! Vi red i alla gångarter! Gjorde övergångar i skritt-trav, vände snett igenom och på stora volter! Harry tycker mest om att öka farten och inte minska! Övergångar, övergångar! Så basic det kan bli! Något som kommer att få följa den lilla hästen i resten av hans liv!

Efter passet skrittade jag av honom för hand ute på gräsbanan där vi tittade på hinder! Vattenmattan var lite läskig först men Harry hoppade över den ändå några gånger så det lär nog inte bli så svårt med mattor när vi stöter på dom i skarpt läge längre fram! 

                      Harrys nya box

                      Testar hagen


lördag 8 augusti 2015

Flyttade!!

Nu har Harry flyttat och installerat sig i nya stallet. Lastningen gick väl så där och det är något vi får träna mer på men när Harry väl står i släpet så gör han det så snällt och fint. Väl framme släpptes Harry ut direkt i en hage. Jag packade in saker i sadelkammaren och det ser ut som om jag kommer att få plats med det mesta i min lilla space. Nu börjar allt samlas på ett enda ställe vilket kommer att underlätta för  in förvirrade hjärna att hålla reda på allting. I och med att det flyttats en del sista tiden så har jag rensat ut rätt så bra och har bara det allra nödvändigaste kvar! Nu är det i och för sig ganska mycket saker som är det "nödvändigaste";)! Ridsport måste vara den mesta materialsporten av alla, eller? Det är så sjukt mycket saker som man bara måste ha, eller inte!

Nu ska jag betala stallhyra och sedan åka och rida Harry. Helt på egen hand utan Pajen, hur ska det gå. Jag känner mig nästan lite naken och rädd. Jag har ju vant mig vid att ha henne i närheten för råd och hjälp. I går longerade jag bara för jag ville se hur han skulle reagera på den nya omgivningen, utan mig på ryggen. Harry var lite spänd men gick väldigt fint i vänster varv. I höger varv är han inte lika förstjust att gå i och där fick jag hålla på ett bra tag för att han inte hela tiden skulle vända och byta varv. Till slut gick det ganska bra och jag fick honom att springa runt mig utan att vända hela tiden.

torsdag 6 augusti 2015

Flytt, nya rutiner och kanske lite planering

Hej på er i morgon flyttar vi från Vilda Västern tillbaka till civilisationen. Nytt stall, nya rutiner, ny planering och mer fokus på träning och tävling igen. Metallic flyttar tillbaka till Lund på söndag efter att han gått och haft det bra i hagen bakom min trädgård hos Bästa Grannen. Så släpet kommer att få jobba lite nu. Efter jobbet ska jag flytta lite saker till nya stallet och försöka komma i ordning där. Det ska bli skönt att ha allt samlat på ett ställe igen. Just nu har jag saker över halva Skåne känns det som, lite grejer i Lund och lite grejer i Vilda Västern och resten i mammas "gröna rum", rummet där vi i vår familj ställer allt som kan vara bra att ha!!

Harry kommer framöver att stå på Grevie Hästcenter som ligger precis utanför Staffanstorp. En privat anläggning som drivs av K och hennes familj. På gården finns både deras egna hästar som tränas och tävlas i hoppning och så en drös inackorderingar uppdelade på två stall. Jag kommer att ha Harry i fullservice stallet, där allt ingår fem dagar i veckan till och med mockning!!! Jag har visserligen inget emot att mocka, tvärtom men det kan nog ändå spara in några timmar i veckan. På helgerna fixar man mat och box själv så lite stalljobb blir det ändå. På anläggningen finns, ridbana och ridhus samt en gräsbana på sommaren. Jag kommer längre fram att träna hoppning för K som äger stallet och jag kommer även tidigt ta hjälp av Bästa Grannen för träningen av markarbete/dressyr. Lika bra att i tid bända det som ska bli krokigt, eller vad man nu säger.

Om alla hästar får vara hela och friska (peppar, peppar) så kommer jag att förhoppningsvis ha tre hästar att hoppa i höst! Språng i kroppen är ju vad man behöver här i livet. Jag får strukturera upp mitt hästliv lite grann tror jag. Jag tänker att Harry får vila från tyngre arbete de dagar jag rider någon annan häst. Dante kommer jag att hoppa för Mr B på tisdagar, när  Harry ska börja hoppa kommer det att vara på onsdagar och förhoppningsvis ska det även bli träningar för Jacob på Metallic på torsdagar. Gällande Harry är tanken att han också sinom tid ska hoppas för Jacob men nu i början innan vid inhoppning och i början så är det perfekt att hoppa för K på hemmaplan. Jag har tidigare tränat för henne med Knatten och en annan häst och hon är väldigt bra och pedagogisk, med bra övningar med mycket markarbete, som jag minns det i alla fall.

Dags att jobba nu!


Heja Harry!

I går red vi ute!! Jag på Harry och Pajen på Clownen. Först red jag runt lite i ridhuset och Harry hakade glatt på Clownen. När vi kollat om Harry utan problem stannade bakom Clownen när han stannade så begav vi oss ut utanför ridhuset! Först tryckte Harry bakom Clownen men  Clownen är en quater och skrittar jättelångsamt så då red vi förbi i stället. Harry hade inget emot att gå först och när han blev tveksam var det bara att mana på honom så gick han, eller travade förbi det han tvekat för.

Jag tycker att det är viktigt att hästar lär sig att gå både bakom och framför andra hästar. Vi hade Clownen precis bakom så det var ju inte så att Harry fick promenera iväg på egen hand helt och hållet. Men jag ville visa honom att man även kan gå fram utan draghjälp. När något verkade att bli för obehagligt fick Pajen rida före med Clownen. Vi red ner till Pajens uteridbana som ligger kanske en femhundra meter bort längs med en så gott som trafikfri grusväg. Harry var glad och lite spänd men betedde sig mycket världsvant ändå;)!

Sedan red vi på ridbanan som enligt Pajen de flesta hästar brukar reagera på då där går kor några hundra meter bort vid ena sidan och en flock med ston och föl bredvid vid andra sidan. Harry var till att börja med skeptisk till att gå utmed långsidan på "kosidan" men då fick Clownen bara gå före så då gick det bra, sedan kunde vi göra det själva.

Vi gjorde igångsättningar mellan skritt och trav, vi vände snett igenom i båda varven och galopperade i vänster och höger varv och sedan red vi hem. På hemvägen travade jag och Harry hemåt själva medan Clownen och Pajen skrittade efter oss. Inga problem sa Harry detta fixar jag på egen hand och travade glatt förbi vårt sällskap och lämnade dom i fjärran. Harry fick även träna på att stå stilla när jag pratade med folk på marken och Pajens hund sprang lös omkring oss också detta hur coolt som helst! Jag tror att Pajens väluppfostrade hästar är mycket goda förebilder till lille Harry!! Vi gjorde faktiskt en sak till jag red över Pajens trailbro inne i ridhuset innan vi red ut! Visserligen brukar Harry trava över den när vi longerar då jag missbedömer avståndet till den, men ändå!! Han är nog en rätt cool häst den där Harry!!

onsdag 5 augusti 2015

Handen T, Brown handen!!

I går hoppade jag Dante och det gick bra på slutet men så där i början. Jag måste skärpa till mig när det gäller mina händer!! På Dante  blir det väldigt tydligt när jag börjar ratta för mycket, vilket är bra för då får jag direkt ett kvitto på när jag gör fel och när jag gör rätt!! Så passet började med rattning men slutade med finlir och då gick det bra! Gör jag fel säger Dante ifrån och gör jag rätt så gör Dante rätt!

Jag ska börja skriva ner vad jag måste tänka på efter och inför varje ridpass! jag får plocka fram Andys papper igen och skriva ner Pre Actions och Game Agendas vilket även hjälper mig att hålla focus. Sitsen över hinder är en annan sak jag jobbar med nu och som jag aktivt måste tänka på! Jag viker mig för mycket i överlivet när jag hoppar vilket stör hästarna, jag måste i varje språng tänka på att låta hästen hopp upp till mig och jag inte ner till den! Som alltid när man ska ändra på något så blir man förvirrad och går bakåt några steg och känner sig som en nybörjare. För min del blir det även svårt att hålla focus på mer än en sak i taget vilket gör att allt annat jag måste tänka på att göra blir skitsvårt men skam den som ger sig. Det är ju som sagt ALDRIG för sent att bli BÄTTRE!!

Note to me:
1. Stilla händer genom att håll ihop händerna.
2. Styr mer med benen än med handen, gör detta genom att fokusera på var jag har bogarna!
3. När jag tar ledande tygeltag får jag inte glömma att lätta på ytter så att hästen har chans att får plats med yttersidan!
4. Räta på överlivet och att inte gå med för mycket med det i sprången utan enbart gå med, med handen.

Mer än dessa saker kan jag nog inte hålla i huvudet nu på ett tag vissa andra saker får nog bara vara nu framöver, tills det här sitter. Annars kommer jag bara att bli frustrerad och besviken på mig själv.

Jag vill verkligen inte vara en handryttare och jag vill verkligen bli bättre och jag vill verkligen, verkligen ändra på det som inte är bra i min ridning. Dessutom vill jag göra rätt med Harry nu när jag fått en chans att utbilda och prägla honom, jag vill göra ett så bra jobb jag bara kan med den hästen.

Jag har därför börjat läsa ridlitteratur!! Jag är verkligen ingen teoretiker och jag tycker att det är tråkigt att läsa facklittertur av alla de slag! Jag är mer en praktiker och vill göra inte läsa, trots att jag har en av de mest teoretiskt inriktade utbildningar som finns på universitetet!! Jag har alltid undrat hur katten jag tänkte där?? Men man kan ju lära sig mycket genom att läsa också, uppenbarligen, så då har jag bestämt mig för att göra det även när det gäller ridningen.

Jag har därför börjat plöja igenom artiklar som jag hittade på den här sidan "Hemsidans bok" av Dag Nätterkvist. Där står följande, som jag nu framöver ska ha i åtanke. "Lämplig styrka av förbindelsen mellan ryttarens hand och hästens mun (nos) kan vara  med ungefär samma styrka som de unga nyförälskade hålla varandra i handen under biobesöket och med samma ändamål - kroppslig och själslig kontakt. Det är de små förändringarna som hästen uppfattar och som ger stora resultat." (D. Nätterqvist, Hemsidans Bok, http://www.jakobslund.se/dadde/kap5Tyg.htm. Törnbotten, 1999)
True, true!!

tisdag 4 augusti 2015

Good Harry!

Harry skötte sig exemplariskt när jag red honom i går och nu har jag ridit i alla gångarter också! Harry hade öronen framåt hela tiden och verkade väldigt nöjd med situationen faktiskt, så när vi skrittat och travat i några varv och svängt och stannat lite så fattade vi galopp och det om vi gjort det hur många gånger som helst förut. Harry har med all säkerhet gjort detta tidigare och det märks nu. Jag har ju inte ridit honom på en och en halv vecka nu och detta var femte gången jag satt upp. Vi körde utan lina direkt och Pajen kunde sitta i ett hörn och titta på när jag red omkring på egen hand. Hon stod bara i mitten  en stund i början och när vi galopperade.

Han är så himla rolig att jobba med, han är känslig och lyhörd, men ändå orädd och han verkar vara väldigt lättlärd. Han tänker framåt och vill gärna trava mest hela tiden och det som är svårast är att sakta av, skänkeln förstår han och man behöver inte rida med något spö utan han går fram bra för endast en liten smackning och ett litet tryck med benen, Han har börjat hitta sin egen balans i traven under tiden han har blivit tömkörd och även galoppen har blivit lättare för honom. Så han börjar nog hitta sin ridhästkropp. Nu är han inte tre utan fyra så han är ju betydligt starkare och stadigare i sig själv än vad en treåring är. Detta får ju även ses som en andra inridning för inriden är han sedan tidigare, det märks nu.

Den här pållen börjar jag bli lite smått kär i faktiskt. Han har en vänlig personlighet, han är snygg att titta på och han är samarbetsvillig. Han visar tydligt om han inte är nöjd med något eller inte förstår men utan att vara dum. Som när han hade ont av vargtänderna då ställde han sig och sparkade med frambenen upp mot munnen vilket gjorde att vi snabbt kom fram till att det var något i just munnen som han inte var tillfreds med. Mycket tydligare än så kan nog inte en häst vara?? Han känns helt enkelt som en vettig häst!!




 

måndag 3 augusti 2015

Skärpning T. Brown

Dags att ta tag i det här med bloggandet igen. Jag ska försöka skärpa till mig och få struktur på min tillvaro nu när det snart är höst och livet börjar rulla på i sina vanliga spår. Semestern är slut och på måndag är det dags att ta sig till jobbet igen. Jag har haft en bra semester där jag stressat av och faktiskt känner mig både nöjd och utvilad. Det har varit mycket häst, häng i soffa eller trädgårdsmöbel beroende på väder, mycket rosévin, god mat, fantastiskt födelsedagsfirande och lite annat smått och gott. Vädret har varit bra ur min synpunkt då det inte varit så tokvarmt och när det regnat så fanns ju soffan och Netflix;)! Så jag har inget att klaga på även om andra kanske har det!

Harry har blivit tam och kommer nu fram till mig i hagen på egen hand, numera känner han sig så trygg med mig att om han ligger ner i hagen när han ska hämtas så ligger han kvar tills jag drar upp honom.

Jag har mest jobbat honom från marken den här månaden då han haft ett par räliga vargtänder som han varit störd av och som gjort att han protesterat vilt mot bettet. Jag har därför tömkört honom med sidepull, för att lära honom start, sväng och stopp från marken. Han är väldigt duktig och kan svänga i både skritt och trav på tömmen så jag hoppas att det även funkar från ryggen nu.

Innan vi började med tömkörningen satt jag på honom fyra gånger och vi har ridit i skritt och trav, det gick bra och han förstod det här med skänkeln redan andra gången så det har han nog kunnat sedan innan. Det som inte fungerande var förhållningarna då han blev mycket upprörd då man tog honom i munnen, av förklarliga själ. Men nu är vargbissingarna ute och när nu jag efter några dagar tömkörde med bett så var det inte några problem alls.

Harry kommer att stå kvar en vecka till i Vilda Västern så att Pajen kan hjälpa mig från marken ett tag till då jag nu ska upp på ryggen igen och rida honom. Förhoppningsvis kan jag efter denna veckan klara mig på egen hand. Nästa helg flyttar vi till ett nytt stall med alla faciliteter och då kan jag sätta igång med utbildningen av Harry på riktigt. Jag måste då klara mig utan Pajen som snuttefilt, hur det nu ska gå. Hon har varit till en ovärderlig hjälp och jag har lärt mig en massa bra saker av henne. 

Förutom tömkörning har vi tränat på lastning och snart kan jag nog lasta honom helt på egen hand! Så både Harry och jag har haft fullt upp!


Man blir trött av att jobba!!


Lastträning!