onsdag 24 februari 2016

Lite paus för Harry och jag smider planer

Harry har en återhämtningsvecka då han mest får gå och lulla på lina och ridas ut! I måndags fick han ir-terapi och Lisa hittade lite spänningar här och var som hon beemade på. I går när jag longerade var Harry jättepigg och ville varken trava eller skritta på linan utan bara galoppera så då fick han göra det. I dag ska jag försöka rida ut om vädret tillåter. Ingen hoppning denna vecka alltså. Tråkigt för mig men säkert bra för Harry sedan kör vi på som vanligt igen med både träning och tävling nästa vecka. Då bär det av till Torns för att hoppa en 0.90 till. Går det bra går vi upp och hoppar 1.00 nästa tävling igen som blir i Sydslätten den 19 mars.

Som det ser ut nu med tävlingsplaneringen så kommer Harry att tävla ca varannan vecka eller ca 2-3 gånger/månad några månader framöver. Jag tror att det kan vara rätt lagom och det passar bra med de tävlingar som jag kan tänka mig att åka till framöver. . Nu i början tävlar vi bara en klass/tävling men längre fram när Harry har fått rutin och ork så får han gå två klasser på samma tävling. Så här ser i alla fall skissen ut, sedan får tiden utvisa hur det verkligen blir men jag har gjort en grovplanering gällande både tävlingsplats och klasser. Dagsform och status får ju givetvis avgöra både antalet tävlingar och vilka klasser det kommer att bli men nu har jag i alla fall fått en struktur på det hela!!

Troligen får Harry sin sommarvila redan i Juni i år då betet är bättre än i Juli. Där är även mindre flugor och knott ute i Vildavästern då för dit vill jag ju givetvis att han ska åka i år igen!

Tävlingsplanering:
Mars
3/3
Torns 0.90
19/3
Sydslätten 1.00

April
2/4
Ljunit- Herrestad 0.95+1.00
9/4+10/4
Stävie 1.00 +  1.00
24/4
Ystad 0.90+ 1.00

Maj
8/5
Ribban 1.00 + (1.10)
14/5
Trolleholm 1.10(?)

måndag 22 februari 2016

En liten rosilett

I går fick Harry sin första rosett genom att gå nolla i 0.90! Så det tar sig. Denna gången hade vi lite mer flyt runt banan och Harry börjar nog förstå vad som förväntas av honom. Planen är en 0.90 till och sedan debut i 1.00. Sedan tar vi det därifrån. Om allt går som planerat och vi inte drar på oss några skador eller stöter på andra problem så är det slutgiltiga målet för 2016 debut i 1.20!! Jag skiter i Breeders då jag inte vill jaga på honom hellre rätt och långsamt än snabbt och fel. Det är min nya devis.

Man lär sig något för varje häst och visserligen tog jag det rätt så lugnt med Knatten, men så här i efterhand så hade jag nog sett till att fler grundläggande saker skulle varit på plats innan jag gick upp i klasserna. Som ridbarheten, det Knatten inte hade i ridbarhet tog han visserligen igen genom sin talang då han hade så otroligt lätt för sig över hinder medan han mellan hindren for runt som en vivelvind. Harry har troligen också talang men han har inte lika lätt för sig som Knatten hade, tror jag, men i gengäld har han nog mycket större ridbarhet än vad Russ hade och han tar mer tid på sig för att "tänka" på det han gör.

Knatten höll ju tyvärr inte men jag tror inte att hans skador hade med min ridning att göra? Hans ledbrosk i höger fram var sprucket rakt av och det berodde troligen på ett yttre trauma längre bak i tiden. Men även om det inte var mitt fel så har jag ändå lärt mig något och det är att skynda långsamt och att se till att grunderna finns där innan man skyndar vidare.

Jag är mycket mer konsekvent och noggrann i min ridning av Harry än jag någonsin var med Knatten. Det beror delvis på att Harry inte är min och att pressen på att göra ett bra jobb är större, men också att jag lärt mig massor sedan jag köpte Knatten. För varje häst man har blir man lite bättre och klokare vilket innebär att varje häst också blir lite bättre riden. Det är det roliga med denna sport att man ständigt kan utvecklas. Man lär sig något nästan varje dag och man kan bli bättre på så mycket.

Nu ska Harry få en veckas återhämtning som inleds med ir-terapi för att hålla lille häst mjuk och fin. Sedan blir det longering och uteritter resten av veckan och ingen hoppning. Harry behöver nog smälta en del och kroppen kan också behöva vila lite. Jag tänker väldigt mycket på det här med hållbarhet och jag försöker variera arbete och underlag, men även att underhålla Harry med regelbunden massage och övningar från marken där han ska hitta sin egen balans. Detta gör jag inte själv utan det är en kvinna i stallet som hjälper mig med det. Jag märker skillnad på Harry när han får den här typen av behandling då han efteråt är mer elastisk och mjuk i kroppen än innan. Jag hoppas på att en kombination av allt detta ska hålla skador borta, mycket mer än så kan jag inte göra tycker jag!

Det har hänt en del sedan i somras!

Juli 2015
 
Februari 2016

fredag 19 februari 2016

En helt vanlig dag

När jag kom till stallet häromdagen gick luften helt ur mig och jag funderade ett tag på att bara longera eftersom det kändes jobbigt att sätta på sig stövlar och hjälm. Kan ni bli så trötta så att just momentet att ta på sig stövlar känns helt oövervinnligt! Jag kan det, med tog mig ändå i kragen och gjorde en kompromiss, Harry fick helt enkelt nöja sig med snabb avsopning och att gå utan förbygel och martingal. I gengäld orkade jag ta på mig både stövlar och hjälm och ta mig ut till ridhuset. Jag bestämde även att Harry skulle få gå ett lättare och kortare pass, vilket faktiskt inte var för min skull utan för Harrys.

Passet hade samma upplägg som vanligt men utan så mycket krav eller press. Lite övergångar, lite skänkelvikning och så tempoväxlingar i en lugnare takt med målet att stretcha ut rygg och hals. I galoppen la jag mest fokus på att få honom att ta i och gå framåt och hålla sig rak. Harry fick fram en riktigt maffig galopp som var så pass bärig att jag kunde sitta ner ett bra tag utan att han föll isär. Med styrka kommer denna lilla 170 häst att få rätt mycket power i sig. Han är så rolig att rida nu och den senaste passen har jag känt mig så nöjd med oss att så att jag går på små moln.

Harry börjar även ta sig fysiskt, han är tyvärr en häst som inte lägger på sig så lätt och just nu äter han mig ur huset. Han får ca 3 kg kraftfoder bestående av Hippo Alfa, Hippo Müsli (den som är skonsam för magen), några dl sojamjöl och några nävar linfrökaka, 1dl rapsolja, 1 dl foderjäst och en massa extra lusernhack för att dryga ut grovfodret. Som grund får han ju givetvis en massa hösilage. Nu efter ca 1 mån när jag succesivt ökat upp maten tycker jag mig se en liten skillnad i kroppen på honom och förhoppningsvis börjar han att ta sig. Det ska även komma en ny omgång hösilage och jag hoppas att det är mer krut i det än i det vi har nu. Harrys kvällshink ser helt galen ut, men det är för att han får större delen av sin luserngiva då!

Jag funderar på att byta ut hacken mot lusernpellets men vill helst inte hålla på att blaska med vatten så jag får fundera ett varv till om det. Jag har för mig att pelletsen borde bli billigare än hacket? Men hacket är ju bättre då det gäller tuggtid och tuggtid vill man ju ha så mycket som möjligt av!?

Nu ska jag dricka färdigt mitt kaffe och snart ge mig av till stallet för i dag är det tävling. Vi ska till Granelundshallen i Flyinge och hoppa en 0.90. Tjoho!

torsdag 18 februari 2016

Mer övergångar och serier

I går var det hoppning och det var serier som stod på programmet. Vi hoppade en serie med fyra räcken och två galoppbommar mellan varje hinder och sedan en serie med tre oxrar med att galoppsprång mellan varje. Vi fick värma upp genom att göra... gissa vad?? ÖVERGÅNGAR!! Dels skritt- trav och sedan trav- galopp. Det gick faktiskt riktigt bra i trav- skrittövergångarna och ok i galopp- travövergångarna. Från trav till galopp gör Harry väldigt fina övergångar nu medan kvalitén för dom på andra hållet är lite si så där. Men även dom börjar bli bättre. Här tar jag nu konsekvent in honom på en volt i övergången för att slippa dragkampen som annars blir av. Om jag konsekvent håller mig till detta sätt så kommer nog även dom att bli bättre och bättre. I trav- skritt gick det efter några varv att göra övergångarna på rakt spår utan att Harry drog iväg och trillade isär!

Det är något som jag kommer att försöka att tänka på att vara mycket mer noggrann i allt jag gör på hästryggen. Som att till exempel inte bara släppa allt bara för att jag är färdig med en övning och "bara" ska stanna för att det är nästa mans tur. Jag är slarvig då och skiter lite i hur halten blir eftersom det inte är halten som är syftet i sig. Jag nöjer mig då med att hästen bara stannar och inte med vilken kvalité halten görs. Hädanefter ska ALLA halter ridas in i precis som ALLA övergångar! ALDRIG slarva med detta. Det ska bli mitt nya mantra. Slarvmajan i mig ryser av obehag för att jag inte ska få flänga runt som ett ponnybarn som tjuvrider grannens hästar! Det har visserligen aldrig hänt vilket jag här måste förtydliga, men ni förstår hur jag menar?

Hur som helst Harry hoppade super i båda serierna och han överhoppade sig inte så förfärligt den här gången. Han tog fint tag i hindren på egen hand och sprången var väldigt jämna och fina när han förstod vad som förväntades av honom. Första gången vi hoppade räckeserien så blev Harry lite överväldigad över alla bommar och hinder som han skulle ta sig an på en gång och kravlade sig mer än hoppade sig igenom. Men efter det hoppade han som om han aldrig gjort annat än att hoppa serier.

Jag blir alltmer förtjust i honom både att rida och som individ. Han är tuff men ändå mjuk och på tårna men inte rädd. Han är nyfiken och vaken utan att vara stressad eller stirrig. Han är alltid den första att sticka ut huvudet ur boxen när man kommer in i stallet och står då och plirar nyfiket på en när man går omkring. Han älskar att bli kliad och masserad men är inte jätteförtjust i att stå och kela.


En kul killa att jobba och hänga med helt enkelt.

Övergångar

Jag har tyvärr inte hunnit skriva här då jag har varit lite upptagen av övergångar. Kanske inte helt sanningsenligt men något åt det hållet. Sist vi hördes vid har jag tränat  hoppning för Pontus och dressyr för Mini med varierat resultat. Förra veckan var det hoppning för Pontus och det var både högt och lågt på den träningen. Harry hade inte riktigt koll på hur högt man bör hoppa när det är 90 cm och överhoppade sig något grymt vissa språng medan han hoppade mer tveksamt över vissa hinder. Pontus tror att det är för att han är försiktig och därför blir lite osäker på hur han ska angripa hindren. Det återstår väl att se.

Dagen efter hoppträningen var det dressyrträning vilket kanske inte var det mest ultimata upplägget för Harry. Han kändes lite matt och trött och när han är det så faller han isär och bara drar iväg i hundra nittio med huvudet rätt upp i luften. Han var i och för sig riktigt fin mellan tjurrusningarna och kunde då gå i en riktig trevlig form, men sedan föll han ihop igen. Vi jobbar mycket med övergångar på dressyrträningen och denna gång skulle vi göra övergångar mellan trav och galopp. Harry löste detta genom att ta tag i bettet och springa ännu fortare då jag vill gå ner i trav, alltså är det övergångar vi får fortsätta att jobba med. Sedan fick Harry vila i några dagar.

I lördags red vi sedan ut och jag försökte att rida övergångar även ute men det var helt omöjligt när man inte kan ta in honom på volt. Jag övergick därför till tempoväxlingar i stället och på så sätt blev det en riktigt härlig runda med en fint avspänd Harry den sista biten av vägen hem. Efter vår tur stack jag och Sidekick till Borelund för att titta på träningar för Pether Markne. Jag tror att det var landslagsträning för juniorer och youngriders. Väldigt inspirerande trots att det var svinkallt och man frös rumpan av sig. Om det är någon jag verkligen, verkligen skulle vilja träna för så är det Pether Markne.

I söndags skulle vi tävlat i Skabersjö men kom inte med då det var fullt. Jag bestämde mig därför att låtsas att jag red för Markne och försökte göra som han beskrev för sina elever att dom skulle göra. Det var egentligen inte speciellt komplicerat utan väldig enkelt, inga kluriga övningar utan mer att man skulle jobba med övergångar och tempoväxlingar för att få hästen självbärig. Inget nytt eller revolutionerande utan bara back to basic, men ack så svårt ändå.

Så med Pethers ord ringande i öronen så jobbade jag Harry med målet att inte behöva dra och slita i honom utan att han skulle samla sig mer för min vikt och små förhållningar, att få ut halsen på honom och att han skulle "hamna" mellan min hand och skänkel. Jag började i skritt- halt då övergångar i trav- skritt alltid börjar med att Harry försöker smita från  genom att dra iväg då han inte hittar någon balans. Bara det att stanna i en halt är skitsvårt för Harry då han inte kan stå still. Men jag gav mig inte utan varje gång han försökte slingra sig ur halten så red jag honom framåt och gjorde om halterna tills han gick in i dom utan att vobbla runt med sig själv.

Sedan var det övergångar trav- skrit- trav. På rakt spår blir det för mycket kamp med Harry så istället gjorde jag en ca 10 m volt i varje hörn och på varje långsida. trav in i volten och en övergång till skritt efter halva volten med fokus att få ut honom mot yttertygeln med innerskänkel och vara ställd i bålen. Då var det lättare för Harry med övergångarna då han inte hade möjlighet att sticka iväg på samma sätt, skritt några steg och sedan övergång till trav i på väg ut till spåret. Jag behövde inte dra och han fick in inre bakben under sig. Efter några varv gjorde han riktigt fina övergångar och jag gick över till tempoväxlingar i stället.

Sedan jobbade jag med tempoväxlingar i galopp efter ungefär samma princip. Tempominsknigarna på volter vid kortsidorna och en tempoökning ut ur volten i mitten på kortsidan för att ha en bra galopp genom hörnan som man sedan bara kan fortsätta i på långsidan. Jag tänker att jag gärna vill växla upp mitt på kortsidan innan hörnet då jag vill komma ur svängen med bra galopp för så ska det ju vara när man hoppar.

Att sitta och samla i svängen blir ju liksom tvärtom. Lika bra att lära dom detta från början. Sedan kan man ju jobba med samlingar var man vill men nu i början vill jag galoppera ur hörnen. Har ingen aning om jag tänker rätt men det känns logiskt?? Hur som helst Harry blev skitfin på slutet och kändes som en gummisnodd i hela kroppen med ett fint stöd i bettet. Min bästa prestation under passet var att jag var konsekvent och höll mig till min plan som jag hade från början, det brukar löna sig;)!!

Nu blir det två lugna dagar och sedan är det hoppning för fröken Grevie och tävling till helgen. Jag längtar till varje gång jag ska rida Harry då jag nu har en plan att följa och ett mål som jag vill uppnå. Målet är en häst som är lydig, mjuk och självbärig, jag vet hur jag vill att det ska kännas och varje pass är en väg mot det målet! Ja sedan ska vi ju hoppa hinder också men det blir ju så mycket bättre om grunderna sitter bra. Harry är min "gör om gör rätt häst"! Konsekvens och målinriktning från början!!

            Små steg mot stora mål:)!



måndag 8 februari 2016

Debut!!

Då har Harry alltså gjort sin debut på tävling! Allt gick över förväntan och Harry skötte sig exemplariskt på alla sätt och vis! Ett ned hade vi och det tar jag på mig då han nog inte var riktigt framme för skänkeln och hade galoppen igång. Men annars var det en ganska jämn runda och på filmen ser det ändå rätt så ok ut.

Harry är inte direkt tittig och att han ska stanna behöver man nog inte oroa sig över. Däremot tar han ännu inte tag i hindrena själv och Jag får ligga på som en iller för att hålla igång galoppen! Men det beror på att han inte riktigt vet vad som förväntas av honom ännu, så med mer rutin och styrka kommer det att komma! Annars är han väldigt fin mellan hindren han är lätt att svänga och landar i hyfsat bra balans i alla fall i vänster varv. Höger varv är fortfarande lite svårt men han byter snabbt om han får trava några steg. Det är svårt att ändra galoppen i när han galopperar då han inte riktigt går fram men det kommer väl det med mer styrka och balans.

Nu handlar det i alla fall om att får rutin så han vet vad som förväntas av honom. Harry tänker ganska mycket tror jag och just nu tänker han så mycket inne på banan att han glömmer att galoppera! men han har en härlig inställning och han vill verkligen känns det som.

Det jag var mest oroad över var ju faktiskt lastningen! Direkt från stallet går det ju nu på ett kick men jag har inte lastat honom utan stall sedan lastträningen och då gick det ju så där. Men det var inga som helst problem, Harry backade några steg först men när han väl gick fram gick han rätt upp så att jag nästan inte hängde med. J kunde sätta på bommen där bak lugnt och fint och det fanns inte en tillstymmelse till bakåttänk från Harrys sida! Dessutom står han så lugnt och fint i släpet när han väl är inne och man kan lämna honom där utan att han stökar runt. Jag tror att det går så bra tack vare det nya släpet. Där är så gott om plats på alla håll och kanter så han får ingen panik när man ska stänga som han fick i det gamla Bojsläpet.

den här gången hade jag min kära gamla kumpan J med mig. Hon är den bästa att ha med sig på tävling då hon är lugn, snabb och effektiv! J var ju den som hjälpte mig med Knatten när det begav sig så hon har hängt med länge. Så länge hon är kvar här i Sverige ska jag försöka få henne med mig oftare! Hon har mycket bättre koll på att filma också, till skillnad från Sidekick som alltid filmar upp och ner;)!

tisdag 2 februari 2016

Så var det måndag igen,

Jaha då var det måndag igen! Helt otrolig så fort en helg kan gå, den hinner knappt börja innan den är slut. Harry fick vila i lördags då jag tyckte att han kändes lite matt när jag red honom i fredags. Vi tog en stärkande promenad i vinden i stället och Harry fick beta lite visset gräs. I söndags var det sedan dressyrträning för "Mini" (min stallgranne och likaså bloggkollega Birgitta kallar henne för det så då gör jag det med). Mini är riktigt, riktigt bra att träna för och Harry brukar bli så fin när jag tränar för henne. Enkelt, okomplicerat, konsekvent genomsyrar träningen, inte för mycket olika övningar utan fokus på övergångar och några få rörelser som görs bra under passet. Det passar en virrhjärna som mig bra. Kanske blir det mer komplicerat längre fram när Harry kan mer, men just nu är det så våra pass ser ut.

Hon får mig dessutom att rida så att det känns som man kan rida!! Jag får en tydlig bild av vad jag ska  att jobba med till nästa gång. Just nu är det skänkelvikning och mindre volter i galoppen som vi jobbat med en tid. Sist vi tränade var det skänkelvikning ut till spåret från halvt igenom och denna gången var det skänkelvikning längs med väggen. Dom första gångerna fattade Harry inte alls vad han skulle göra, men när väl polletten trillade ner så fick jag ett jättebra gensvar. Jag kände hur hela ryggen åkte upp och hur han fick en mycket mjukare och bärigare rörelser efteråt. Galoppen blev också mycket bättre. Mini såg att det hänt en del sedan sist så vi har övat på vår läxa. Nästa träning är om två veckor men det kan vara så att det krockar med tävling?

 Dagens ridpass var en repetition på söndagens träning och Harry kom ihåg skänkelvikningarna längs med väggen och gjorde dessa riktigt bra på slutet. Kvalitén på galoppen blir lite bättre för varje pass och nu kan jag även sitta ned längre stunder utan att Harry faller isär. Tisdag är vilodag och på onsdag är det hoppning för Fröken Grevie. Jag är sugen på att efteranmäla till Lillhagen och hoppa en 0.90 men vet inte om jag får någon som kan följa med mig. Jag bestämmer nog det efter träningen hur jag ska göra! I passet är vaccinationerna ifyllda och allt är nu på sin plats för tävling!!