söndag 2 september 2012

I respekt för hästen

Jag såg det här prorammet och blev återigen påmind om vilka fantastiska djur hästar är och vilket ansvar vi som håller på med hästar har. Om vi behandlar dem väl så skulle dom ta ner månen till oss om vi bad om det, det ska vi inte glömma! De är helt i våra händer och det är upp till oss att bahandla dom så att det har det så bra som möjligt. Ni som skyller på hästen när den gör fel eller som ni inte vill tänk efter en gång till, "Vad gjorde jag för fel som gjorde så att hästen begick ett misstag? "
Ibland glömmer man kanske det.

Jag försöker att ha det här i tanken och oftast är jag medveten om att det är mitt fel när Knatten inte gör som jag vill. Men ibland blir man arg och glömmer det och tycker att gud vad dum han är som gör på det sättet. Det är när man inser sina misstag och försöker rätta till dom som gör att man blir en bättre ryttare och som leder till utveckling. Det irriterar mig mycket när en person som rider och som uppenbarligen själv gör fel skyller på hästen. Man har ju sett en del sådana incidenter genom åren både på tävling och träning. Typ " Den dumma hästen stannade, det är fel på den" och så har hästen blivit lagd i botten tusen gånger och räddat både sig själv och ryttaren, men nu fått nog. Som sagt oftast är det vårt fel.

Följ länken, titta och tänk. Jag brukar annars vara skeptisk till "hästpratare" och sånt som kallas "natural horsemanchip" eftersom jag tycker att man gjort en stor grej av av något som helt enkelt bara handlar om kunskap och helt vanligt hästvett. Filmen om Buck handlar om att helt enkelt utveckla detta och använda det i praktiken. Tyvärr är det nog så att det finns mängder av människor som har häst och som inte har någon aning om vad de sysslar med och då kan hästen bli ett väldigt farligt djur.

Vet inte om jag har haft tur genom åren för mina hästar har alltid betett sig väl och förefallit vara trygga och nöjda hästar. Knatten är nog den som varit "olydigast" av mina hästar och då pratar vi om respekten för space som han har lite svårt med, men som jag ständigt påminner honom om. I övrigt är han rätt så okomlicerad att hålla med, lastar sig själv, går att sko och klippa. Det är väl de områden som brukar medföra problem för en del. Speciellt lastningen verkar vara en stor grej för många? Verkar sjukt jobbigt att ha en svårlastad häst.

Fast min andra häst, Lollo, som jag fick när jag var nio år var nog vad man kan kalla för en problemhäst. Hinner inte skriva om henne nu men ska försöka göra det i kväll, så återkom gärna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar