tisdag 6 december 2016

Gramantyglar!!

Ok jag gör det!! Skriver om gramantygeln! Nej jag använder den inte!! Jag har en någonstans i en låda men jag har nog bara använt den någon gång. Jag köpte den sjukt billigt i en outletbutik någonstans och tänkte att den kunde nog vara bra att ha! Sen hamnade den i lådan!

Varför? Ja inte för att jag har moraliska betänkligheter gentemot denna tingest! Knappast, moral är något jag har lite av enligt de psykologiska personlighettester jag gjort;)! Nej jag använder den helt enkelt inte för att jag är helt omöjlig med gramantyglar, jag kan inte rida med dom, så är det bara! Jag har provat och det blir liksom inget bra!!

Det börjar redan i sadelkammaren när jag ska plocka fram den. Eländet bara ringlar ut sig  och sedan lyckas jag sno i mig i den på något sätt, så att jag har den runt benen. Sedan ska den då fästas. Är det in i bettringen utifrån eller inifrån och ska den fästas i sidan eller mellan benen? Redan här känns det som att dessa hjälptyglar är rent olämpliga i mina händer. När jag väl kommer upp på hästen då är definitivt kaos och förvirring som gäller. På något sätt lyckas gramanen bli kortare än den vanliga tygeln och så pass mycket har jag ändå i huvudet att jag förstår att det är fel!! Sen vilka fingrar ska jag ha den mellan, blir aldrig riktigt klok på det? Som ni förstår denna tygel skulle i mina händer inte kunnat kallas för hjälptygel utan snarare stjälptygel . Det är nog svårt att rida som det är utan att ha utrustning som krånglar till det för en så därav att jag inte rider med graman.

Ha, ha! Nu trodde ni att jag skulle skriva ett åsiktsinlägg i debatten om gramantygelns vara eller icke vara? Ni har antagligen läst det här inlägget på Hippson eller trådar på fb den senaste tiden om gramanen, det har jag med. Jag funderade lite och kom fram till att jag inte bryr mig speciellt mycket om i fall folk använder denna tygel eller inte. Jag kan inte uttala mig då jag inte har tillräcklig koll på hästars mekanik för att kunna göra en tillräckligt bra bedömning av om den är dålig eller inte. Jag kan utgå ifrån mig själv och jag kan inte använda den på något bra sätt, så då låter jag bli helt enkelt. Svårare än så är det inte för mig.

Jag tänker att det finns så mycket annat som kan vålla hästen mer obehag än hjälptyglar av olika slag. Dålig ridning av obalanserad ryttare med ostadig hand till exempel, inte det skönaste för hästen!! Men ska vi då förbjuda nybörjare att rida!! Om man hårdrar det så borde man ju det i så fall om man nu ska tänka på djurskyddet. Att förbjuda saker som vållar direkt skada är en sak, men att förbjuda precis allt som inte är vanligt tränsbett och att rida barbacka är väl lite att gå till överdrift kan jag tycka?

Gramantygel
Bild från Hööks katalog



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar