torsdag 16 augusti 2012

Ajaj min kropp!!

I går tog jag in fyrahundra balar halm och det känns i kroppen i dag! Tack J, A och syrran!!! Vem behöver gå på gym när man har sådana här roliga sysslor att hålla på med? Nu har jag i alla fall halm så att det förhoppningsvis räcker hela året, skönt!

Nu känns det verkligen som att hösten är här, tycker inte ni det? Jag gillar hösten, det är min favoritårstid framför alla faktiskt. Våren och sommaren i all ära men hösten är något speciellt för mig. Den är helt klart den bästa årstiden för ridning i alla fall. Hästen brukar vara igång, gott om tävlingar, härliga stubbåkrar och temperaturen perfekt(oftast).

Jag glömde skriva både i går och förrgår, dåligt om man nu ska driva en blogg! Jaja så blir det ibland.
I går tog jag in halm i alla fall och i förrgår hopptränade jag för första gången på 1,5 månad. Gick sådär! Katten vad man glömmer fort tror inte jag gjorde ett rätt faktiskt, jo något men inte många i alla fall. Syftet med övningen var att få fram och tillbaka hästen, lydnad alltså! Inte Knattens grej faktiskt, Knatten är mycket olydig och att komma tillbaka är inte en av hans favorit sysselsättningar!

Övningen var som följer, tre kryss i linje med 15 m mellan vänd tillbaka och hämta upp kryss 15 m fram till mitten krysset och likadant tillbaka (man hoppade typ i en rosett). Fattade ni? övningen finns i någon av de senare ridsport tror jag. Meningen var att man skulle variera mellan att rida på fyra elller tre galoppsprång, fram eller tillbaka alltså! Vi skulle börja med fyra på alla avstånden, helt omöjligt enligt Knatten, tre ansåg han att det skulle vara, inte fyra. Så när det skulle vara fyra gicka han på tre och när det var tre ville han gå på två. Själv hade jag noll koll och räknade inte rätt över huvud taget! Dock fick vi till det rätt efter några rundor, till slut. Fast då visste jag inte om det för jag har helt glömt hur man gör när man räknar galoppsprång. Hur som helst så var det väldigt roligt att vara tillbaka igen.

Kontentan av det hela är att vi nog får börja om med det här med avstånd, galoppsprång och att få honom tillbaka och vänta. Mycket bommar, mycket lydnadsövningar på småhinder, alltså. Vi jobbade mycket med detta i våras, eftersom Knatten konsekvent gick ett galoppsprång mindre på alla distanser! Framförallt eftersom han hoppade så himla långt på själva hindret och "hoppade" bort ett galoppsprång fram till nästa, går ju inte att bromsa i luften precis! Mycket bommar bakom hindren var det då! Bara för att få honom att korta sig i språnget. Vi kunde även gå av ett för tidigt också men då var det ju oftast mitt fel, inte alltid dock!

Så målet för veckans träning är förbättrad lydnad för russet och bättre koll på galoppsprången för mig! Mitt stora problem är att räkna rätt och komma ihåg hur många meter det är som motsvarar rätt antal galoppsprång. Det är helt omöjligt för mig att lära  mig det, jag måste ha en lathund med mig när jag går banan och jag har hållt på med det här länge!! det är inte det att jag inte ser avstånd för det gör jag, ser jag en distans så brukar jag kunna se hur många galoppsprång där är, har ganska ofta rätt utfrån ögonmåttet. Men säger någon att där är si eller så många galopsprång är jag lost! Det går bara inte in helt enkelt hur mycket jag än repeterar, så jag stegar och kollar i min lathund och hoppas att det någon gång fastnar i min teflonhjärna. Har i övrigt svårt med siffror. Sen är det de här med att räkna goloppsprång, det funkar ganska bra när det är hinder med i bilden, men bommar!! Jag räknar alltid fel och måste fråga om det blev rätt, vilket det ofta blir men utan att jag har någon som helst kontroll över det, väldigt konstigt. Det är nog så att jag ser avståndet men kan inte räkna det. Hur som haver gör det det väldigt komplicerat att göra bomövningar själv, men skam den som ger sig!

Gärna tips och råd om ni har några!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar