fredag 3 juni 2016

Internethandel och lätt på handen

Det här med att handla på internet är ju rent av livsfarligt. Här sitter jag i soffan har helt plötsligt klickat hem en massa bett!! Jag har dille på bett och har en jäkla massa bett hängande i stallet och här hemma. Mitt bettsamlande började redan på Haralds tid då han hade en vad man kan kalla för besvärlig mun. Eller felriden om man nu hellre föredrar det!! Harald var ju min första helt eget inridne och utbildade häst så kanske det här med munnen hade med mig att göra, förmodligen. Men det är som jag brukar säga, "på vägen förstör man ett par hästar innan man blir hyfsad på att rida in och utbilda"!

Det här med problem med munnen är nog vanligare än man tror. Skamligt är det också! Läs Hippsons artikel här. Gå ut i stallet och kolla era hästar i munnen, inte mungiporna utan på insidan av kinderna, det gör alltid jag! Jag har även tittat i munnen på andras hästar och det är inte alltid en rolig syn ska jag säga, ibland har ägaren inte en aning om hur hästen ser ut i munnen.

Därför tänkte jag skriva lite om bett. Jag har till Harry provat mig fram mellan lite olika bett, helst vill jag ju rida på vanligt tränsbett, för det är det ultimata, men dom ligger inte helt optimalt i hans mun! Han har ingen svår mun i den bemärkelsen att han blir tjafsig, går han rätt är han hur fin som helst. Men när han tappar bakbenen kan han bita sig tag i bettet och bara dra iväg och bli jättestark, framförallt då vi rider ut. Jag försöker att rida med lätt hand ändå men det är banne mig inte helt lät när hästen bara ignorerar den lilla förhållningen man så gärna vill kunna få igenom. Harry har en känslig mun och han får lätt kläm och skav av betten när man tar tag i honom. Mitt fel och löses med bättre ridning, stilla hand och mer ben. Men jag är inte proffs så för att ändå förhindra att skador uppstår vill jag därför kunna variera bett mellan varven för att inte detta ska ske. Jag hade gärna ridit på vanligt tränsbett eller ett så milt bett som möjligt men då jag provat det har Harry lätt fått märken i munnen då jag behövt ta tag i honom. Därför provar jag mig fram mellan olika bett.

Hitintills fungerar rakt oledat eggbett bäst. Han kan bli lite stark på det när man rider ut och därför brukar jag ha ett tredelat tjockt silsikonlindat babypelham då. Jag vägrar rida med graman då jag avskyr att rida med den tygeln !! Men dessa bett är lite skarpare och gör så att Harry knäpper av lite. Jag hade därför gärna ridit med ett mildare bett som han hade sugit tag i mer som han gör på ett tjockare tränsbett. Jag ska prova hur han fungerar med ett novabett dom är ju raka, tyvärr är jag rädd att han får skav i mungiporna av det. Knatten fick jättemycket skav av syntetbett på grund av materialet.

Nu har jag i alla fall klickat hem en annan typ av rakt bett till en vettig penning! Detta har mer tungfrihet så då blir det ju lite variation i munnen. Jag klickade sedan av bara farten hem ett bett med två ringar också, jag tänker att det borde ligga mer still i munnen då än ett vanligt bett då man fäster sidstyckena i de inre ringarna. Det kan hända att det  bettet nyps? Vi får väl se! Min bettsamling blir hur som helst ännu större och det är ju alltid trevligt!! OBS! Jag köper aldrig bett som kostar mer än 300 kr bara så att ni vet! Annars hade Lyxfällan nog fått ingripa!!

Jag har även provat ett annat bett med två ringar som Harry var fin på men som tyvärr var alldeles för stort och som satt ganska konstigt, ett så kallat scourierbett, det nöps kan jag lova!!!  Fast jag satte på "maneterna".

Maneterna
Scourierbett

Snufflebit
Wilsonbett med två ringar
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar