tisdag 8 mars 2016

I have a dream.....

Inte en sådan där vacker och allomfattande utan en mycket egoistisk sådan. Jag drömmer om att få rida på en välriden, färdig häst! En häst som utbildats av ett proffs och som gör saker och ting på "riktigt", en läromästare. Så att jag får veta hur det verkligen ska kännas.

Det närmsta jag har kommit detta är nog Ture, som mellan varje gång jag hoppade hade ridits av Bästa Grannen där i mellan. Det var alltid var en fröjd att rida då man satt upp efter att hon ridit honom. Då var Ture en unghäst och på långa vägar färdig, men man fick ändå känslan av hur det känns att rida en häst som någon som verkligen kan rida har utbildat. Tänk att få sitta på en riktig läromästare som har gått 1.50, hur känns det? Eller på en häst som går höga klasser i dressyr! Visserligen har jag ridit fina välutbildade hästar också, men inte på några riktiga läromästare!

Som det är nu har jag aldrig fått chansen eller möjligheten att verkligen känna hur det ska kännas när det blir rätt, tror jag i alla fall. Jag har tyvärr missat den biten vilket troligen är väldigt bra i utbildning av sig själv. Ni kan läsa om Jens Fredrikssons tankar om detta här.

Dock har jag en vision och jag vet hur jag vill att det ska kännas. Men det är lite som en gissning eftersom jag mest sitter på hästar som jag har utbildat själv. Visste ni att jag aldrig har ägt en häst som någon annan ridit in, förutom Ingo travaren och det räknas inte riktigt eftersom han inte ens kunde gå på ett böjt spår när jag fick honom.

Jag har förmodligen fördärvat en rad hästar på vägen men det har varit min möjlighet att ha häst och lära mig. Nu har jag nog inte fördärvat några Grand Prix ämnen så det gör inte så mycket. Men jag har trots frånvaron av läromästare ändå lyckat snappa upp lärdomar längs med vägen. Om jag jämför med Harald så har Harry nog bättre förutsättningar, hoppas jag i alla fall.

Det som jag faktiskt har utvecklat mest i min ridning under åren är strukturen. Jag har mycket klarare för mig vad jag vill ha ut av ett ridpass och vart varje ridpass längre fram ska leda till. Jag har tydligare mål både långsiktigt och kortsiktigt. Jag har ett helt annat helhetstänk kring hästen gällande allt runtomkring, skoning, vila, fysioterapi mm.

Innan tog jag dagen som den kom och ridningen lika så. Harald kunde lika gärna vila sig i form och gå en 1.20 på helgen med mig bakis på ryggen! Inte jätteseriöst. Knatten var det lite både och med. Jag hade mer planering och tänk med honom dom två sista åren, dock inte i närheten av hur jag gör med Harry men ändå en början till struktur. Mycket tack vare bloggen där jag ju i skrift formulerar det jag tänker och funderar på kring ridningen, vilket gör att jag får en bättre "överblick".

Nu virrade jag iväg och vet inte riktigt vad jag ville komma fram till men det kommer jag nog på så småningom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar