torsdag 17 oktober 2013

Om röntgen

Jag har tidigare skrivit om att röntga hästar vid köp och att jag tycker att vikten av röntgen ibland kan överskattas. Bara för att hästen friröntgas är det verkligen inte är någon garanti för att hästen håller i all evighet. Nu kan jag inte hitta det inlägget och jag orkar inte skriva om allt igen. Men jag håller fortfarande fast vid detta trots den situatuion jag befinner mig i i dag! Jag hade lätt kunnat köpa en oröntgad häst igen och varför detta resonemang? Jo det ska jag visa, ni får ett smakprov här från ett mycket tankeväckande blogginlägg jag läst!! Jag har ju själv funderat i dessa banor!!

Detta är taget från Hippsons hemsida och är skrivet av bloggarna Veterinärstudenterna och resten av blogginlägget kan ni läsa här, det som står nedan är bara en aptitretare för att ni ska klicka er vidare:

Skrivet av Veterinärstudenterna på Hippson 12/2 2013:
"Det finns tydligen ett stort antal bilder av dålig kvalité som det inte går att utläsa någon säker fakta ifrån. Bilder på strålben ska t.ex. vara utan sko annars blir inte bilden optimal. En häst med fukt i pälsen kan störa bilden och dra ner kvalitén och ibland ge upphov till något som ser ut som främmande föremål eller lösa benbitar. Vi verkar helt enkelt ha en hel del "slentrian-röntgen" som görs för att den beställs utan att folk egentligen vet vad de letar efter. Hårda ord men jag tror att de är av värde för alla, inte minst för oss veterinärer som kommer sköta detta i framtiden. "Det är lättförtjänta pengar att bara röntga" menade vår lärare "men jag vill att ni ska ha en tanke med varje bild ni tar!". Sen är det också så att om man skulle ta alla projektioner på alla leder och på alla ben så skulle man sannerligen hitta något avvikande på varje häst, vi måste bara vara tillräckligt duktiga att avgöra vad som kan vara av värde eller inte."


Mitt alldeles egna spikade nyckelben får illustera detta inlägg!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar