onsdag 16 oktober 2013

Så här ligger det till

I går var vi äntligen hos Jonas Tornell eftersom jag en tid haft en känsla av att allt inte stod helt rätt till med lille häst. Det visade sig att min känsla var helt korrekt för Knatten reagerade när han böjdes på tre av sina ben. Jag har ju under, faktiskt några år, varit skum på hans högra bakben som han alltid varit lite bekväm med och som jag alltid har varit tvungen att arbeta aktivt med för att aktivera. Han är kollad ett par gånger men man har inte kunnat konstatera någon hälta ellen något annat anmärkningsvärt med hans rörelser. Alltså har jag ridit på och tänkt att jag kanske bara överdriver. Förra året fick jag reda på att han hade en lös benbit på framsidan av kotan i det högra benet. Detta upptäcktes då han röntgades på grund av en akut hälta på höger bak som han fått när han halkade och smällde i benet i kullersten vid en urlastning.

Den akuta hältan hämtade han sig ifrån ganska snabbt då den berodde på den kraftiga smällen mot hoven. Men nu visste jag om det här med benbiten och har varit vaksam på gallor, svullnader eller ömhet vid området den sitter på. Då jag rådgjorde med veterinären för ett år sedan så kom vi fram till att operation inte var aktuell då han inte var halt. Det är ju alltid en risk att gå in i en led och göra ett ingrepp så jag ville gärna undvika det. Han tycktes ju inte ha ont av den för han har som sagt inte visat något vid de kollar jag har gjort tidigare.

Men nu gick det inte längre. Benbiten sitter precis i kanten på leden och oftast har han nog inte känt av den då den inte stört där men vid vissa rörelsemoment glider den in i leden och då gör det ont som bara den. Sedan åker den ut igen och smärtan försvunnit. Att jag känt av att han inte vill använda det benet lika mycket som det andra bakbenet har antagligen berott på att han försökt undvika de moment där biten flyttar på sig och att han därför har använt det benet med sparsamt. Men nu ska den bort så så att Russ ska bli fit för fight igen. Jag känner mig faktiskt mer lättad och glad än orolig över detta besked.

Nu sitter jag och väntar på att vi ska få tid för operation, sedan väntar två månaders konvalecent, om allt går som det ska utan komplikationer, vilket vi tror på:)! Sedan borde vi vara tillbaka igen med nya friska tag till våren. Det är ju faktiskt helt rätt i tiden om han nu ändå ska vara konvalecent för det hade ändå snart varit  dags för en lugnare period och vi har ju inget direkt som vi "måste" göra i vår heller! Det får ta den tid det tar. Som tur var så var inte själva leden påverkad eller skadad på grund av benbiten! Lederna i fambenen såg också ok ut vilket känns bra för då har han förhoppningsvis inte behövt att gå alltför länge och ha ont. Alltså hästar vilka tappra djur de ändå är och så de ställer upp för en. Lite gnager det i mig att jag inte åkte ännu tidigare men det är ju alltid lät att vara efterklok.

Bättre och starkare 2014! Det kan vi väl hålla tummarna för!

4 kommentarer:

  1. Vad klok du är. Ärlighet varar alltid längst. Även i hästaffärer, även om vissa i branchen inte förstått det. Bernard som jag rider har tagit bort en lös benbit i en bakkota ( om jag inte minns fel) , som också var sagd "inte göra skada" . Han var innan halt till å från på de ÖVRIGA tre benen....Och nu är han snart 22 och still going strong :) Hoppas din fina häst blir bra nu! Lycka till :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har varit med om detta innan, med Harald som hade benbitat i ett ben men där hältan visade sig på andra. Jag har faktiskt goda förhoppningar men vill inte ta ut för mycket i förskott. Ja du Vera det här med ärlighet är ju en fråga för sig::)! Men jag orkar inte hålla på att hymla och mörka med saker dessutom är INGET hemligt i dessa tider av information, det är ALLTID någon som vet något om någon och så kommer det fram fast i till och med en förvrängd form. Bättre då att berätta som det är från början själv.
      En sak till, det är jätteroligt att du kommenterar här!! Tack!!

      Radera
  2. Håller tummarna att det går bra! Och - vilka fantastiskt fina bilder ovan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack! Det är min kompis Ewa Levau som tagit dom!!

      Radera