torsdag 9 januari 2014

Prata häst??

Hej eftersom det inte är så mycket ridning nuförtiden att fokusera på så funderar jag desto mer. Nu har jag ännu en fråga till er!

Brukar ni prata häst med människor som inte håller på med hästar själva? På jobbet, i skolan när ni träffar ickehästmänniskor privat mm?

Jag brukar försöka undvika det så mycket jag kan. Jag pratar nästan aldrig häst på jobbet och frågar någon någonting om hästarna så märker jag att jag försöker undvika det och korta av samtalet så snabbt som möjligt. Jag pratar i stort sätt aldrig häst med vänner som inte själva håller på, nu har jag inte så många av dom kvar, men om jag mot all förmodan skulle prata med dom så pratar vi om helt andra saker. Hemma med Måns och Mathea pratar vi inte heller om hästarna om det inte handlar om logistik eller liknande, jag kanske nämner att i dag gick det bra att rida eller att hästyen är halt men inte så mycket mer än så.

Varör är det då så här, jo en av anledningarna är för att jag inte tror att det intresserar folk i min omgivning med hästar och hästprat så då pratar jag inte om det. Jag skull ju själv ha inte varit så intresserad om någon pratade om exempelvis golf eller inredning med mig. Det är nog några av de mest ointressanta saker jag kan tänka mig och jag kan inte relatera till det.

Men det är inte bara därför, utan även för att när man pratar häst med folk "utanför" så måste man nästan alltid försvara sitt intresse! Utomstående har, upplever jag, en tendens att nedvärdera det här med hästar och gärna göra sig lite löjliga över det. Dom är ofta bara helt oförstående och verkar inte ens vilja försöka att förstå om man väl skulle ge sig tid att förklara eller prata om det. För även om man inte är intresserad av något så kan man ju ändå visa att man försöker förstå. Men när det gäller hästar och hästliv så finns det liksom inte. Utan folk skojar mest bort det eller ställer riktigt korkade frågor för att göra sig löjlig över det här med hästar. Jag orkar i alla fall inte förklara att det faktiskt är skitsvårt att rida och att det är fysiskt ansträngande eller att hästar inte är några stora köttstycken utan känslor eller förmåga till kommunikation. Jag repekterar deras ointresse men jag har svårt att acceptera deras förlöjligande av hästar och ridning som i sin tur förlöjligar det som är en så stor del av mig. Så därför undviker jag i största möjliga mån att prata häst med utomstående det finns det så många andra jag kan göra med ändå.

Känner ni igen er eller är det bara jag som upplever det såhär?
Hur bemöter ni det om ni känner igen er?

Kommentera jag är nyfiken??

Folk kan vara så tröttsamm!

1 kommentar:

  1. Jag håller med. Jag vill inte pracka på andra mitt intresse även om det är en jättestor del av mitt liv.

    SvaraRadera